5 Kasım 2010 Cuma

MANTAR TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
MANTAR TEKNİKERİ
______________________________________________________
TANIM
Mantar türlerinin üretimi, saklanması, denetimi ve pazarlamasında çalışan ara
elamandır.
GÖREVLER
 Bitkisel üretim alanında çalışan ziraat mühendisleri tarafından hazırlanan üretim
planını uygulamaya koyar,
 Mantar üretiminde gerekli olan kompost hazırlama (sap, saman ve gübre
karıştırılarak yığının oluşturulması, ıslatılması ve aktarılması) işlerini yapar,
 Üretim odalarında sıcaklık, nem ve havalandırma işlerini kontrol eder,
 Mantarın üretimini çeşitli aşamalarında denetler,
 Üretim sırasında karşılaşılan hastalık ve zararlılara karşı gerekli mücadele ve
bakımın yapılmasını sağlar,
 Üretim sırasında kompost yüzeyine örtü toprağının serimi tırmıklama, sulama ve
hasat işlerini yapar,
 Hasat edilen mantarın paketlenmesi işlerine yardımcı olur,
 Mantarın pazarlanması için gerekli çalışmaları yapar,
 Mantar konservesi yapımında görev alabilirler.
KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER
 Klima,
 Termometre, Hidrometre,
 İlaçlama alet ve ekipmanları ( ilaç motoru, sırt pompası),
 Hasat sırasında kullanılan aletler (bıçak, terazi, ambalaj malzemeleri vb),
 Otoklav,
 Bilgisayar,
 Mantar kompostu (buğday sapı, tavuk gübresi, at gübresi, kireç, alçı, kimyasal
gübreler),
 Torf (örtü toprağı),
 Tohumluk misel.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
 Mantar teknikeri olmak isteyenlerin;
 Biyolojiye, özelliklede botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı,
 Açık havada ve bitkisel üretim alanında çalışmaktan hoşlanan,
 Bedence sağlam ve dayanıklı,
 Dikkatli, temiz ve titiz kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
 Mantar Teknikerleri genellikle üretim odalarında çalışır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
 Çalışmasının büyük bölümü kapalı ortamda olmasına rağmen
kompost hazırlama ve ambalajlama sırasında açık havada çalışabilmektedirler.
 Çalışma ortamı mantarın gelişme dönemlerine göre farklılık gösterir.
Genel olarak çalışılan ortam nemli ve serindir.
 Çalışırken ziraat mühendisleri, meslektaşları, işçiler ve
müşterilerle iletişimde bulunur.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
 Mesleğinin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı Meslek Yüksekokullarının "
Mantarcılık " bölümlerinde verilmektedir.
 Aksaray Üniversitesi MYO,
 Akdeniz Üniversitesi (Antalya)Korkuteli MYO,
 Ege Üniversitesi (İzmir)Bergama MYO,
 Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale MYO,
 Kocaeli Üniversitesi Arslanbey MYO,
 Muğla Üniversitesi Ula Ali Koçman MYO,
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Matematik,
 Fen Dersleri,
 Türkçe.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLAR
Meslek liselerinin Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat ,Makine (Tarım Meslek
Lisesi) ,Makine-Tarım Teknolojisi ,Peyzaj, Süs Bitkileri ,Tarım, Tarım Teknolojisi
,Zeytin Teknolojisi, Ziraat
-
bölümlerinden mezun olanlar “Mantarcılık” ön lisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim
Bölge’leri (METEB)’leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde
yerleştirilebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki
bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan
Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6“ puanı almaları
halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan
programlara istedikleri takdirde yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİM SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra ( 2) yıldır.
Eğitim Süresince Okutulan Dersler
1 .Yarıyıl;
Genel Biyoloji, İstatistik, Genel Mikrobiyoloji, Tarımsal Ekoloji, Kimya, Matematik, Türk
Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
2. Yarıyıl;
Genel Mikrobiyoloji, Uygulamalı Mantarcılık, Türkiye'nin İklim ve Bitki Örtüsü, Tarım
Ekonomisi, Proje ve İşletme Kuruluşları, Toprak Bilgisi, Laboratuar Tekniği, Bilgisayar,
Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil.
3. Yarıyıl;
Kültür Çeşitleri 1, Misel Üretim Tekniği,Yenen Mantarlar, Zehirli Mantarlar, Mantar
Hastalık ve Zararlıları, Kompost Yapım Tekniği, Uygulamalı Mantarcılık 2, Mantar
İşletmelerinde İklimlendirme.
4. Yarıyıl;
Mantarların Değerlendirilmesi, Kültür Çeşitleri 2, Tarımsal Yayın ve Haberleşme,
Tarımsal Pazarlama, Uygulamalı Mantarcılık 3, Bitkisel Üretime Geçiş, Bitirme Ödevi
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Mantarcılık” ön lisans diploması ve “Mantar
Teknikeri” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Çok az bir sermaye ile aile işletmeciliği şeklinde bodrum, depo gibi değerlendirilmeyen
kapalı alanlarda kendi işletmelerini kurup, mantar yetiştiriciliği yapabilirler.
- Hazır kompost ve mantar üretimi yapan özel sektöre ait işyerlerinde çalışabilirler.
- Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde, üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde görev
alabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim
ve harç kredisinden yararlanabilirler.
- Çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanılan burs olanaklarından yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
- Kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olarak kanunda
öngörülen derece ve kademede ücret alırlar.
- Özel sektörde çalışanların kazançları asgari ücretin yaklaşık 2 katı civarındadır.
- Kendi işletmelerini kuranların kazançları üretim odalarının büyüklüğü ve sayısı,
pazarlama olanakları ile meslek mensubunun bilgi ve becerisine göre değişiklik arz
etmektedir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
MESLEKTE İLERLEME
“Mantarcılık” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey
Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde fakültelerin Bahçe Bitkileri ,
Beslenme ve Diyetetik , Bitki Koruma ,Gıda Mühendisliği ,Kültür Bitkileri Üretimi ve
Pazarlaması ,Tarla Bitkileri, lisans programlarına ve Açıköğretim lisans
proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler. birine dikey
geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
 Ziraat Mühendisi,
 Ziraat Teknikeri.
H- EK BİLGİLER
SORUMLULUK
 Üretim ve hasat sırasında, ambalajlama yaparken, hijyenik
kurallara dikkat etmekten,
 Müşteriye ürünü zamanında teslim etmekten,
 İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine uymaktan sorumludur.
İŞÇİ SAĞLIĞI
İŞ GÜVENLİĞİ
Çalışma ortamının kapalı ve nemli olmasından dolayı hassas yapılı kişilerde alerjik
rahatsızlıklar ve romatizmal hastalıklar görülebilir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
 Meslek elemanları,
 Üniversiteler Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi (Prof. Dr. Yıldız
KUZGUN) 2000,
 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve
Kontenjanları Kılavuzu-2008,
 ÖSYM Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının
Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 ÖSYM Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu (ÖSYS) 2010,
 ÖSYM Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile
Açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş kılavuzu 2010-MSG,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
 İlgili Eğitim Kurumu,
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezi,
o Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder