6 Kasım 2010 Cumartesi

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI TEKNİKERİ
__________________________________________________
TANIM
Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı teknikeri; hayvanların sağlığı, beslenmesi,
üretilmesi ve cinslerinin iyileştirilmesi alanında çalışacak teknik bilgiye sahip ara
insan gücüdür.
GÖREVLER
 Çalışmalarını zootekni alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisinin gözetimi ve
denetimi altında yürütür,
 Büyük ve küçükbaş hayvanların bakımını yapar,
 Hayvanların beslenmesi, üretilmesi ile ilgili çalışmaları yapar,
 Hayvanlar için sağlığa elverişli ahır ve ağılların yapımı ile bunların temizliği için
gerekli çalışmaları yapar veya yaptırır,
 Hayvanların beslenmesi için hangi otların ne zaman verileceği konusunda
üreticiyi bilgilendirir,
 Kesime hazır hale gelen hayvanların pazarlanması ile ilgili işleri düzenler.
KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER
 Taze ot veya kuru yem,
 Hayvanlardan elde edilen yan ürünler, et, süt, yumurta, yapağı v.b.
 Hayvanların temizliği ve bakımı için gerekli ilaçlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı teknikeri olmak isteyenlerin ;
 Biyolojiye ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı,
 Hayvan yetiştirmekten hoşlanan,
 Girişimci,
 Kötü kokulu ortamlardan fazla rahatsız olmayan
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
 Kapalı ve açık alanlarda çalışabilirler.
 Genellikle kliniklerde, besicilik işletmelerinde gezer durumdaki sürülerde, özel
veya kamu işletmelerinde çalışabilirler.
 Çalışma koşulları risklidir. Çünkü zoonoz dediğimiz hayvanlardan insana bulaşan
hastalıklara maruz kalma riskleri çok fazladır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Hayvan Yetiştiriciliği ve
Sağlığı” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının Büyük ve Küçük Baş
Hayvan Yetiştiriciliği olarak değişmesi nedeniyle, “Hayvan Yetiştiriciliği ve
Sağlığı” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi
bölümünde bulunan bilgiler “Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı” bölümü eğitiminin
verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
Meslek eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Hayvan
Yetiştiriciliği ve Sağlığı bölümlerinde verilmektedir.
 Aksaray Üniversitesi MYO
 Adnan Menderes Üni. Bozdoğan MYO.-(AYDIN)
 Bingöl Üni. MYO.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üni.Biga MYO.
 Dicle Üni.Diyarbakır MYO.-(DİYARBAKIR)
 Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu M.Y.O.- Kayseri
 Hakkari Üni. Hakkari MYO.
 Kafkas Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO.-(KARS)
 Kırıkkale Üni.Delice MYO.
 Niğde Üniversitesi Bor M.Y.O.
 Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar M.Y.O.- Konya
 Uludağ Üniversitesi Karacabey M.Y.O.- Bursa
 Uludağ Üniversitesi Keles M.Y.O- Bursa
 Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan M.Y.O.- Bursa
 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gevaş M.Y.O.-Van
 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özalp M.Y.O.-Van
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Matematik,
 Fen Bilimleri.
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Hayvan Sağlığı, Laborant, Veteriner Sağlık, Veteriner Sağlık
Teknisyenliği, Veteriner- Laboratuvar bölümlerinden mezun olanlar “Hayvan
Yetiştiriciliği ve Sağlığı” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya
da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci
Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal-1 (SAY-1)” puanı almaları
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık
olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre
yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; Bilgisayar, Hayvan Sağlığı,
Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Özel Biyokimya, Kimya, Paraziter Hastalıklar ve
zoonuzlar, Kümes Hayvanları Yetiştiriciği, Genel parazitoloji, Arı ve İpek Böceği
Yetiştiriciliği, Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı, Et İşletme Teknolojisi, Fizyolojiye
Giriş, Anatomi, Biyoloji, Genetik, Arı, Balık, İpekböceği Hastalıkları,Genel
sütçülük, Sığır Yetiştiriciliği,
Hayvan Barınakları, Hayvan Sağlığı ve Hijyen, Yemler ve Hayvan Besleme İlkeleri,
Operasyon öncesi ve sonrası bakım, Koyun Yetiştiriciliği derslerini alırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE ÜNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Ön Lisans
Diploması ile Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Teknikeri unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Veteriner Hekimin olmadığı yerde, hayvan sağlığı konusunda özellikle koruyucu
hekimlik alanında çalışabilirler.
Veteriner hekimle ve ziraat mühendisi ile hayvan sağlığı, yetiştiriciliği, üretimi ve
ıslahında çalışırlar.
Tarım İl Müdürlükleri, Belediyeler, Mezbahalar, Et Balık Kurumu, Tarım
İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki kuruluşlarda.
Özel hayvan kliniklerinde ve danışmanlık kurumlarında istihdam edilirler.
Türkiye’nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu düşünüldüğünde atıl halde
bulunan tarım alanları ve hayvancılık sektöründe istihdam açığı vardır.
Kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca
yükseköğrenim ve harç kredisinden ve öğrenci yurtlarından faydalanabilirler.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
EĞİTİM SONRASI
Mezuniyet sonrasındaki kazanç, çalışılan işyerine ve yapılan işe göre değişiklik
göstermektedir. Asgari ücretin 3-4 katına kadar aylık alabilirler.
MESLEKTE İLERLEME
Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından
yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Veterinerlik ve
Zootekni lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
 Besicilik Teknikerliği,
 Kanatlı Hayvan Teknikerliği,
 Et Teknolojisi Teknikerliği,
 Arı ve İpekböceği Yetiştirmeciliği Teknikerliği.
EK BİLGİLER
DERS TANIMLARI
Bilgisayar teknolojisini hayvancılık sektörüne entegre etmek için dersler
verilmektedir.
Hayvan sağlığı, farmakoloji, anatomi, genel mikrobiyoliji, biyokimya, genel
zootekni, genel parazitoloji, genel sütçülük, Hayvan barınakları, hayvan sağlığı ve
yetiştiriciliği, konusunda genel olarak bilgilendirmeyi amaçlayan müfredatla
yüklenen derslerden oluşur. Bu bilgilerin üzerine daha özel ve kapsamlı derslere
geçilir.
Paraziter hastalıklar ve zoonozlar, kümes hayvanları yetiştiriciliği, arı ve ipek
böceği yetiştiriciliği, gıda hijyeni ve halk sağlığı, genetik sığır yetiştiriciliği
yemler ve hayvan besleme, koyun yetiştiriciliği, iç hastalıklar, dış hastalıklar, suni
tohumlama konularında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 Üniversiteler, Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi (Prof. Dr.
Yıldız KUZGUN) 2000 ÖSYM,
 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) 2010 Kılavuzu,
 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme) Yükseköğretim Programları ve
Kontenjanları Kılavuzu- 2008,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özalp M.Y.O. öğretim elemanları,
 ÖSYM Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları
Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK
KURULUŞLAR
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder