4 Kasım 2010 Perşembe

ZEYTİNCİLİK VE ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
ZEYTİNCİLİK VE ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ
TEKNİKERİ
TANIM
Zeytin ve zeytin ürünlerinin (sofralık zeytin, zeytin yağı, prina yağı, sabun, prina)
sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesini, ambalajlanmasını ve tüketiciye
ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapan, elde edilen
sonuçları inceleyip, değerlendiren ve karşılaşılan sorunlara çözümler bulan ara meslek
elemanıdır.
GÖREVLER
 Sofralık zeytin (siyah zeytin, yeşil zeytin) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır.
 Kaliteli zeytin yağı üretilmesinde çeşitli teknikleri bilir ve uygular.
 Zeytin ve zeytin yağının sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için zeytinlerden
ve katkı maddelerinden örnekler alır.
 Laboratuvarlarda değişik analiz yöntemlerini (kimyasal ve duyusal) kullanarak analiz
yapar.
 Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir.
 İstatistiksel bilgilerin elde edilmesinde ve yorumlanmasında yardımcı olur.
 Zeytin çeşitlerinin tanınması, kültürel işlemler, hasat ve zirai mücadele gibi zeytin
bahçeleri işletmeciliği ile ilgili işlerde görev alır.
 Çalıştığı işletmelerde üretimin hijyen şartlarına uygun olmasını sağlar.
 Üretilen ürünlerin, usulüne uygun olarak paketlenmesini sağlar ve paketleme
işleminin düzenliliğini kontrol eder.
 Çalıştığı kuruluşta amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimin
sağlanmasında rol oynar.
 Saatteki üretim gücü 60 KW’a kadar olan işletmelerde imza yetkisine sahiptir.
 İşletmede uyulması gereken mevzuatı (Türk Gıda Kodeksi, TSE vb.) bilir ve yapılan
işlemlerde bu mevzuat esas alır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler,
 Laboratuvar malzemeleri,
 Kimyasal maddeler,
 Bilgisayar,
 Zeytin ve zeytinyağı üretiminde kullanılan alet ve makineler,
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Teknikeri olmak isteyenlerin;
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
 Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
 İlgili yönergeleri izleyebilen,
 Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
 Dokunma, koku alma, tat alma keskinliği olan,
 Kimya, biyoloji ve bitki yetiştirme konularına ilgili,
 Dikkatli ve sorumluluk sahibi
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Teknikeri; zeytin ve zeytinyağı üreten fabrika
ve atölyelerde, zeytin bahçelerinde ve laboratuvarlarda görev yapar. Laboratuvar
ortamı temiz olmakla birlikte, üretim yapılan yer sıcak-soğuk, rutubetli ve kokulu
olabilir. Meslek genel olarak ayakta icra edilir. Meslek elemanları, gıda mühendisleri,
kimya mühendisleri ve ziraat mühendisleri ile koordineli çalışırlar.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi,
 Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu ‘Zeytincilik ve Zeytin İşleme
Teknolojisi ’
 Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu ‘Zeytincilik ve Zeytin
İşleme Teknolojisi ’
 Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu ‘Zeytincilik ve Zeytin İşleme
Teknolojisi ’
 Mustafa Kemal Üniversitesi Altınözü Meslek Yüksekokulu “‘Zeytincilik ve Zeytin
İşleme Teknolojisi ’
bölümlerinde verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Biyoloji,
 Kimya.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
 Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Meslek liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Aile ve Tüketici Hizmetleri, Besin
Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi,
Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve
Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Analizi, Gıda Kontrol ve
Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi, Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel
Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri,
Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi ve Ziraat” alanından mezun olanlar
“Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim
Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde
yerleştirilebilirler..
Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar
kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve
yeterli “YGS-6“ puanı almaları gerekir.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi programlarında önlisans düzeyinde 4 yarıyıllık
dönemlerden oluşan 2 yıl süreli eğitim verilmektedir.
Birinci sınıf, 1. Yarıyılda, Biyokimya, Genel Mikrobiyoloji, Toprak Bilgisi, Moleküler
Biyoloji, Genel Ekonomi, Bilgisayara Giriş, Türk Dili-I, Yabancı Dil-I, Atatürk İlkeleri
ve İnkilap .Tarihi-I, Beden Eğitimi/Güzel Sanat-I
2. Yarıyılda, Zeytin Yetiştiriciliği ve Tarımı, Laboratuvar Tekniği, Bitki Besleme ve
Gübreleme, Genel İşletme, Bitki Fizyolojisi, Bilgisayar, Türk Dili II, Yabancı Dil-II,
Atatürk İlk.ve İnk.Tarihi-II, Beden Eğtimi/Güzel Sanat-II
İkinci sınıf, 3. Yarıyılda, Zeytin Teknolojisi-I, Fidan ve Fidan Üretim Tekniği, Zeytin
Kalite Kontrol ve Değerlendirilmesi, Zeytin Hasadı ve Depolama Teknikleri, Seminer-I,
Kooperatifçilik, Genetik, Zeytin Hastalıkları ve Zararları
4. Yarıyılda, Zeytin Teknolojisi-II, Ürün Ambalajlama ve Paketleme, Seminer-II,
Zeytin Islahı, Pazarlama, Sulama Tekniği, Yağ Teknolojisi, Mesleki Uygulama dersleri
okutulmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara “Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi ” önlisans
diploması ve Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Teknikeri “” unvanı
verilmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Teknikeri, sofralık zeytin ve zeytinyağı
işletmeleri ile büyük zeytin yetiştirme işletmelerinde çalışır.
Bunun yanı sıra, temel laboratuar bilgileri sayesinde üretim sektöründe faaliyet
gösteren çeşitli işletmelerde tekniker veya mikrobiyoloji laboratuarlarında laborant
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
olarak çalışabileceği gibi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda da görev
alabilir.
Zeytin ve zeytinden elde edilen ürünlerdeki artış bu mesleğe olan talebi sürekli olarak
artıracaktır. Meslek elemanlarının iş bulma olanakları, zeytin yetiştirilen bölgelerde
çok yüksektir. Eğitimini aldıkları konularda kendi iş yerini kurabilirler.
Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikerleri Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı
üreten /Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı ambalajlayan işyerlerinde sorumlu yönetici
olarak yetki alabilmektedir
Ayrıca, Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikerleri Tarım ve Köy İşleri
Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifika eğitim kurslarına katılarak tarımsal
danışmanlık sertifikası alarak, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti verebilmektedir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
 Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı
yükseköğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler.
 Çeşitli kurum ve kuruluşların sağlamış olduğu burs imkânlarından yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
 Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmaları halinde 657 Sayılı Devlet Memurları
Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen
oranlarda artış göstermektedir.
 Zeytin ve yağ sanayi ile ilgili özel sektör kuruluşlarında teknik eleman olarak görev
yapan meslek elamanları ise işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere
göre değişik miktarlarda ücret alabilmektedirler.
MESLEKTE İLERLEME
“Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler
kontenjan dahilinde ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’ da başarılı oldukları
takdirde “Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması ile
Tarla Bitkileri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Bunun yanı sıra, çalıştıkları işyerinde gösterdikleri performansa ve edindikleri bilgi ve
beceriye bağlı olarak yönetim kademelerinde de görev alabilirler.
BENZER MESLEKLER
 Gıda Teknikeri,
 Laborant,
 Bahçe Ziraati Teknikeri,
 Zeytin İşleme Teknisyeni.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN KAYNAKLAR
 Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulu öğretim elemanları,
 Meslek Mensupları,
 2010 ÖSYS Başvuru Kılavuzu,
 ÖSYM Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön lisans Programları mezunlarının
lisans eğitimine Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzu (2010),
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder