4 Kasım 2010 Perşembe

ZEYTİN ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
ZEYTİN ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ
________________________________________________________
TANIM
Zeytin ve zeytin ürünlerinin (sofralık zeytin, zeytin yağı, prina yağı, sabun, prina
ve zeytin yaprağı çayı) sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması
ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapan,
elde edilen sonuçları inceleyip, değerlendiren ve karşılaşılan sorunlara çözümler
bulan ara meslek elemanıdır.
GÖREVLER
Sofralık zeytin (siyah zeytin, yeşil zeytin) işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır.
Kaliteli zeytin yağı üretilmesinde çeşitli teknikleri bilir ve uygular.
Zeytin ve zeytin yağının sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için zeytinlerden
ve katkı maddelerinden örnekler alır.
Laboratuarlarda değişik analiz yöntemlerini (kimyasal ve duyusal) kullanarak
analiz yapar.
Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir.
İstatistiksel bilgilerin elde edilmesi ve yorumlanmasında yardımcı olur.
Zeytin çeşitlerinin tanınması, kültürel işlemler, hasat ve zirai mücadele gibi
zeytin bahçeleri işletmeciliği ile ilgili işlerde görev alır.
Çalıştıkları işletmelerde üretimin hijyen şartlara uygun olmasını sağlar.
Üretilen ürünlerin, usulüne uygun olarak paketlenmesini sağlar ve paketleme
işleminin düzenliliğini kontrol eder.
Çalıştığı kuruluşta amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimin
sağlanmasında rol oynar.
İşletmede uyulması gereken mevzuatı (Türk Gıda Kodeksi,TSE vb.) bilir ve
yapılan işlemlerde bu mevzuatları esas alır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler,
Laboratuar malzemeleri,
Kimyasal maddeler,
Bilgisayar,
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde kullanılan alet ve makineler.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Zeytin endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin;
Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
İlgili yönergeleri izleyebilen,
Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
Dokunma, koku alma, tat alma keskinliği olan,
Kimya, biyoloji ve bitki yetiştirme konularına ilgili,
Dikkatli ve sorumluluk sahibi
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Zeytin endüstrisi teknikeri; zeytin ve zeytinyağı üreten fabrika ve atölyeler,
zeytin bahçeleri ile laboratuarlarda görev yapar. Laboratuar ortamı temiz
olmakla birlikte, üretim yapılan yer sıcak-soğuk, rutubetli ve kokulu olabilir.
Meslek genel olarak ayakta icra edilir. Meslek elemanları gıda mühendisleri,
kimya mühendisleri ve ziraat mühendisleri ile koordineli çalışırlar.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Zeytin Endüstrisi”
bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Zeytincilik ve Zeytin İşleme
Teknolojisi” olarak değişmesi nedeniyle, “Zeytin Endüstrisi” adıyla artık
öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan
bilgiler “Zeytin Endüstrisi” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan
bilgileri kapsamaktadır.
Mesleğin eğitimi;
 Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu “Zeytin Endüstrisi”
programında verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
Türkçe,
Kimya,
Biyoloji.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin Bahçecilik, “Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım
Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi,
Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin
Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi- Gıda Kontrol ve
Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev
Yönetimi,Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Analizi, Gıda
Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi, Ziraat” bölümünden
mezun olanlar “Zeytin Endüstrisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya
da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan
kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına
göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan
Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlık “ (EA-1)” puanı
almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Zeytin endüstrisi programlarında önlisans düzeyinde 4 yarıyıllık dönemlerden
oluşan 2 yıl süreli eğitim verilmektedir.
Birinci sınıf, 1. Yarıyılda; Matematik-I, Analitik Kimya, Zeytin Tarımı,
Mikrobiyoloji, Türk Dili I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Yabancı Dil-I
(İngilizce), Bilgisayar (Donanım ve İşletim Sistemleri),
2. Yarıyılda; Matematik-II, Zeytin Tarımı-II, Mikrobiyoloji-II, Gıda Kimyası,
Hijyen ve Sanitasyon, Türk Dili-II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Yabancı
Dil-II (İngilizce),
İkinci sınıf, 3. Yarıyılda; Kimya ve Mikrobiyoloji-II, Zeytinyağı Kimyası,
Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi ve Zeytinyağı Üretim Teknolojisi derslerinin
yanı sıra seçmeli ders olarak; Girişimcilik, Gıda Mevzuatı ile Kalite Güvence ve
Standartlar,
4. Yarıyılda; Kimya ve Mikrobiyoloji-III, Zeytinyağı Üretim Makineleri, Sofralık
Zeytin ve Yağ Analiz Yöntemleri, Zeytin Atıklarının Değerlendirilmesi, Organik
Tarım ve Uygulamaları, Zeytin Besin Değeri ve Sağlık derslerinin yanı sıra seçmeli
ders olarak; Ekonomi, Çevre ve Ekoloji dersleri okutulmaktadır.
1. ve 2. sınıflarda toplam 60 işgünü işletmelerde staj yapma zorunluluğu vardır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Zeytin Endüstrisi” ön lisans diploması ve
“Zeytin Endüstrisi Teknikeri” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Zeytin endüstrisi teknikeri, sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmeleri ile büyük
zeytin yetiştirme işletmelerinde çalışır.
Bunun yanı sıra, temel laboratuar bilgileri sayesinde üretim sektöründe faaliyet
gösteren çeşitli işletmelerde tekniker veya mikrobiyoloji laboratuarlarında
laborant olarak çalışabileceği gibi, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı
Kurumlarda da görev alabilirler.
Zeytin ve zeytinden elde edilen ürünlerdeki artış bu mesleğe olan talebi sürekli
olarak artıracaktır. Meslek elemanlarının iş bulma olanakları, zeytin yetiştirilen
bölgelerde çok yüksektir. Eğitimini aldıkları konularda kendi işyerini kurabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Mesleki eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. İsteyen
öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim kredisinden
yararlanabilirler. Kurumun yurtlarında barınma ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burslardan da
yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine
göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış
göstermektedir.
Zeytin ve yağ sanayi ile ilgili özel sektör kuruluşlarında ara teknik eleman olarak
görev yapan meslek elamanları ise işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya
sözleşmelere göre değişik miktarlarda ücret alabilmektedirler.
MESLEKTE İLERLEME
“Zeytin Endüstrisi” “Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi” ön lisans
programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’ da
başarılı oldukları takdirde “Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi
ve Pazarlaması ile Tarla Bitkileri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Bunun yanı sıra, çalıştıkları işyerinde gösterdikleri performansa ve edindikleri
bilgi ve beceriye bağlı olarak yönetim kademelerinde de görev alabilirler.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
BENZER MESLEKLER
Zeytin Yetiştiriciliği ve Değerlendirilmesi Teknikeri,
Gıda Teknikeri,
Laborant,
Zeytin İşleme Teknisyeni.
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri,
 2008 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yüksek Öğretim
Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının
Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 ÖSYM ÖSYS Sınav Kılavuzu 2010,
 ÖSYM İnternet sitesi (www.osym.gov.tr),
 Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder