4 Kasım 2010 Perşembe

YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI
________________________________________________________
TANIM
Otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek
hazırlayan ve sunumunu sağlayan kişidir.
GÖREVLER
 Müşterilerin isteklerini alır,
 İstekler doğrultusunda maliyeti hesaplar ve müşteriye bildirir,
 Alınan istekler doğrultusunda malzemeyi satın alma, pişirme ve müşteriye
iletme işlerinde görevli üniteleri görevleri doğrultusunda bilgilendirerek
hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlar,
 Hizmetin yerine getirilmesinde oluşabilecek aksaklıklara müdahale eder,
hizmet sonrası şikayet, dilek ve önerilerin alınmasını sağlar,
 Gıda ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip eder ve gereğini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar, faks, telefon vb.,
Diğer büro malzemeleri,
Yiyecek-içecek hazırlama ve servis araç-gereçleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yiyecek içecek işletmeciliği meslek elemanı olmak isteyenlerin;
 Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen,
 Koku ve tat alma duyumları gelişmiş,
 Çabuk ve düzenli çalışabilen,
 Dikkatli ve titiz,
 Sorumluluk duygusu güçlü
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Yiyecek ve içecek işletmeciliği meslek elemanı, genellikle büro ortamında veya
kapalı mekânlarda (mutfak, bulaşıkhane, depolama yerleri, restoran ve otellerin
servis ve bar kısımları) çalışır. Zaman zaman açık alanda da çalışabilir. Çalışma
saatleri düzenli olmayabilir. Akşam, gece ve tatil günleri de çalışmak durumunda
kalabilir. Çalışırken mutfak personeli, servis personeli, teknik servis ve
müşterilerle iletişim halindedir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıda adı verilen üniversitelere bağlı meslek yüksek
okullarının “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” bölümünde verilmekte iken, bu
bölüm adının “İkram Hizmetleri” olarak değişmesi nedeniyle, “Yiyecek İçecek
İşletmeciliği” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek
Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” bölümü
eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
 Ege Üniversitesi (İzmir) Çeşme MYO.
 Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli) Derbent MYO.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
Türkçe,
Matematik,
Yabancı Dil.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine başlayabilmek için; en az lise veya dengi okul mezunu olmak ve
Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almak gerekir.
Meslek liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi”, “Aşçılık”, “Mutfak”, “Servis,
servis Hizmetleri”,ve “Turizm Endüstrisi” bölümlerinden mezun olanlar “Yiyecek
İçecek İşletmeciliği” ön lisans programına başvurduklarında ortaöğretim başarı
puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun
olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle
yerleştirilmektedirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek eğitiminin süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince öğrenciler; Turizm Endüstrisine Giriş, Turizm Sosyolojisi, Ticari
Matematik, Ekonomi, İşletme, Gıda Teknolojisi, Mesleki İngilizce, Yiyecekİçecek
Hazırlama ve Pişirme, Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Yiyecekİçecek
Ekipman Bilgisi, Pazarlama, Menü Planlama, İçecek Bilgisi ve Bar Yönetimi,
Yiyecek İçecek Satın Alma ve Kontrol, Bilgisayar, Türk Mutfağı, Tatlı ve Pasta
Bilgisi, Mesleki İngilizce, Restoran İşletmeciliği, Catering (İkram Hizmetleri),
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Halkla İlişkiler gibi dersler alırlar.
Ayrıca, Dünya Mutfakları ile ilgili seminer çalışması ve 2 ay yaz stajı yaptırılır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Yiyecek İçecek İşletmeciliği” Ön Lisans
Diploması” ve “Yiyecek İçecek İşletmeciliği Meslek Elemanı” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Yiyecek içecek işletmeciliği programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça
geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere
otel,restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fast-food, catering (ikram
hizmetleri), konaklama tesisler vb. gibi yiyecek-içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili
işyerlerinde çalışabilirler.
Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün
sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca staj yapan öğrenciler staj
süresince, işletmenin belirlediği miktarda ücret elde ederler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası ücret işe ilk girişte ortalama olarak asgari ücretin 1,5-2 katı
düzeyindedir. Deneyim, hizmet süresi ve işletmenin büyüklüğü alınan ücret
üzerinde önemli bir etkendir.
MESLEKTE İLERLEME
Yiyecek İçecek İşletmeciliği ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM
tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde Aile Ekonomisi ve Beslenme
Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği,
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programlarından birine Dikey Geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Mutfak yönetimi meslek elemanı,
Gıda teknolojisi teknikeri.
EK BİLGİLER
-
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksekokulu (Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Programı),
 Ege Üniversitesi Rehberi 1999-2000,
 Üniversiteler Yükseköğrenim Programları ve Üniversiteler Rehberi (Prof. Dr.
Yıldız KUZGUN) ÖSYM Yayınları Ankara 2000,
 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının
Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 ÖSYM ÖSYS Sınav Kılavuzu 2010,
 MEDAK (Meslek Danışma Komisyonu) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder