4 Kasım 2010 Perşembe

YAĞ ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
YAĞ ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ
________________________________________________________
TANIM
Bitkilerden yağ üreten işletmelerde gıda mühendisi ile teknisyen ve işçiler
arasında görev yapan kişidir.
GÖREVLER
Gıda mühendisinin hazırladığı plana göre;
 Yağı çıkarılacak meyve veya tohumların (zeytin, pamuk, ayçiçeği vb.)
niteliklerini analiz eder,
 Yağın çıkarılması için planlanan işlemlerin yürütülmesini sağlar,
 Çıkan yağı laboratuarda inceler,
 Yağın istenilen nitelikleri kazanması için uygulanması planlanan işlemleri
yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Çeşitli ölçüm aletleri,
 Bitki ve tohumlar,
 Laboratuar aletleri,
 Çeşitli yağ çıkarma ve işleme makine ve teçhizatları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yağ Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin;
 Biyoloji ve kimyaya ilgili ve bu alanlarda başarılı,
 Kirli ve yağ kokulu ortamlarda çalışmaktan rahatsız olmayan,
 Dikkatini belli bir noktada toplayıp değişimleri algılayabilen,
 Başkaları ile iyi iletişim kurabilen
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Yağ Endüstrisi Teknikeri hem üretimin yapıldığı mekânlarda hem de laboratuarda
görev yapar. Üretim ortamı kirli ve yağ kokulu, laboratuar ortamı temizdir.
Yüksek kapasitede çalışan işyerlerinde vardiya usulü görev yapmak ve nöbet
tutmak gerekebilir. Yağ teknikeri, çalışırken daha çok malzeme ve makinelerle
uğraşır. Zaman zaman gıda mühendisi, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir.
MESLEK EĞİTİMİ
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, Trakya Üniversitesi(Edirne) Arda Meslek Yüksekokulu ve
Gaziantep Üniversitesine bağlı Nizip Meslek Yüksekokulu “Yağ Endüstrisi”
bölümünde verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
-
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin, Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Aile ve Tüketici Hizmetleri,
Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin
Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda
Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev
Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Analizi, Gıda
Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi, Boya Teknolojisi,
Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Kimya Teknolojisi,
Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi
Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya bölümünden mezun olanlar “Yağ
Endüstrisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim
Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve
mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar
kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS)
girmeleri ve yeterli “YGS-6“ puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim sırasında Türkçe, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel
kültür dersleri yanında, Yağ Kimyası, Yağ Teknolojisi, Yağ Kalite Kontrolü, Hijyen
ve Sanitasyon, Gıda Mikrobiyolojisi, Zeytinyağı Endüstrisi, Gıda Mevzuatı ve
Standartlar gibi meslek dersleri okutulur. Ayrıca bilgisayar uygulamaları
yaptırılır ve öğrencilere bitirme projesi hazırlatılır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Yağ Endüstrisi Ön Lisans Diploması" ve "Yağ
Endüstrisi Teknikeri" unvanı verilir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Yağ Endüstrisi teknikerleri genellikle özel sektöre ait,
Yağ üretimi yapan, fabrika ve imalathanelerde çalışırlar.
Bir kısmı da Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına ve belediyelere bağlı kuruluşlarda
görev almaktadırlar.
Yağ endüstrisi eğitimi yeni olduğu için yağ teknikeri yağ üretimi yapan
işletmelerde kolaylıkla iş bulabilir. İş olanağı zeytin ve ayçiçeği üretimi yapılan
yerlerde daha fazladır.
Mesleğin Geleceği
Yağ, insanların vazgeçemeyeceği bir besin maddesi olduğu için bu alanda nitelikli
elemanlara her zaman ihtiyaç duyulacaktır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince öğrenciler, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı
kredi ve yurt olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca kamu kurum ve
kuruluşlarının sağladığı burs olanaklarından da faydalanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Yağ Endüstrisi Teknikerleri genellikle özel sektöre ait işyerlerinde çalışırlar ve
ücretleri, çalıştıkları işyerinin büyüklüğüne ve kişinin deneyimine ve işindeki
başarısına göre değişiklik gösterir.
MESLEKTE İLERLEME
Yağ Endüstrisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan
Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;
Beslenme ve Diyetetik,
Gıda Mühendisliği,
Kimya
lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Yağ Endüstrisi teknikerleri işyerlerinde gösterdikleri başarıya göre vardiya
amiri, planlama sorumlusu, şef yardımcısı, şef gibi görevlere atanabilirler.
BENZER MESLEKLER
-
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 ÖSYM ÖSYS Sınav Kılavuzu 2010,
 Üniversiteler, Yüksek öğretim Programları ve Meslekler Rehberi 2000 (Prof.
Dr .Y.Kuzgun)
 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve
Kontenjanları Kılavuzu –2008,
 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının
Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder