4 Kasım 2010 Perşembe

TARIM ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANI

TARIM ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANI
_______________________________________________
TANIM
Bir iş yerinde tarım ürünlerinin (tohum, her türlü tahıl ürünü “arpa, yulaf, buğday,
çavdar vb.” kuru gıda ve bakliyat “un, bulgur, pirinç, nohut, kuru fasulye, baharat,
kuruyemiş, sıvı ve katı yağlar vb.” tıbbi tahıllar “kenevir, haşhaş, konserve ve
dondurulmuş gıdalar vb.”) satışını gerçekleştiren kişidir.
GÖREVLER
Satışa sunulacak malları teslim alır, mal giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,
Müşterilerin isteklerine göre ürün kalite ve türlerinin geliştirilmesi için üretim
birimlerine bilgi verir,
Satışların yapılmasını planlar, bunun için müşteri ihtiyaçlarını saptar,
yeniliklerden onları haberdar eder ve müşterilerin ürünlerle ilgili tepkilerini
üretim birimlerine bildirir,
Müşteri tiplerine uygun satış teknikleri uygular,
Mal stoklarını kontrol ederek ilgilileri bilgilendirir,
Alınan siparişlerin zamanında yerine getirilmesini sağlar,
Müşterilere satış sonrası hizmetler hakkında bilgi verir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Satış belgeleri ve fiyat listesi,
Ürün katalogları,
Seyahat gerektiren durumlar için otomobil veya dağıtım aracı,
Bilgisayar,
Çeşitli tip hesap makineleri,
Faks, teleks, telefon,
Ürünlerle ilgili reklâm broşürü, kitapçıklar ve eşantiyon ürünler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,
İkna yeteneği olan,
Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,
Teknolojik gelişmelere açık,
Grup (ekip) çalışmasına yatkın,
Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı değişkendir. Ofis içi ve dışı çalışma söz konusu olabilir. Genellikle
ofis dışı ortamlarda çalışırlar. Sipariş alma, dağıtım, tanıtım ve pazarlama işleri
yaptıklarından sık sık şehir içi veya dışı seyahatlerde bulunmaları gerekir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Teknolojik gelişmelerle birlikte piyasaya yeni tarımsal ürünler sunulmaktadır. Bu
ürünlerin piyasada satılması ürünün kalitesi ile birlikte ürünü uygun şekilde sunan
ve satabilen bilgili satış elemanlarına bağlıdır.
Tarımsal ürünlerin satışında iyi yetişmiş nitelikli eleman gereksinimi, diğer
mesleklerde olduğu gibi sektörde de kendini hissettirmektedir.
Tarım ürünleri satış elemanları bu ürünlerin satıldığı yerlerde çalışabilir, kendi
işyerlerini açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleki eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim
merkezlerinde “Satış Elemanlığı” alanının altında “Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı”
bölümünde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
14 yaşını doldurmuş olmak,
Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun
olmak,
Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi
imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Tarım ürünleri satış elemanlığı mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl,
lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Haftada bir gün
okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır.
Mesleki Eğitim Merkezinde yapılan teorik öğretimin 1/3’ ü genel kültür dersleri,
2/3’ ü ise meslek bilgisi derslerinden oluşur.
Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki
Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi,
Tarım Ürünlerinin Depolanması ve Muhafaza Teknikleri, Meslek Bilgisi, Bilgi İşlem,
İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri
verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim
merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda
teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu
eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku,
İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin
yanı sıra İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına
katılabilirler.
Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl
çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık
sınavına katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40
saatlik iş pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra
"Usta Öğreticilik" belgesi alabilirler.
Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız
işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici"
belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim
lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı yasa kapsamında meslek öğrenen bir kişi, yasanın öngördüğü gibi
yaşına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret almaktadır.
Ancak işveren isterse bu miktardan fazlasını verebilmektedir. Ayrıca
işyerlerinde işçilere sağlanan ikramiye, iş elbisesi, gıda yardımı gibi yardımlardan
çıraklar da yararlandırılmaktadır.
Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe
karşılanır.
Kazanç, işyerlerinin büyüklüğüne, ücret sistemine ve kişinin yeteneğine göre
değişkendir. Maaşın dışında satış üzerinden belli oranda prim uygulaması söz
konusu olduğundan tatmin edici bir ücret elde edilebilir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube
Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder