4 Kasım 2010 Perşembe

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLEMECİSİ mesleği

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İŞLEMECİSİ
TANIM
Süt ve süt ürünlerinin hijyenik koşulları sağlanmış üretim hattında üretilmesini, satışa
hazırlanmasını, ambalajlanmasını, kalite kontrolünü yapan ve saklama yöntemlerini
uygulayan kişidir.
GÖREVLER
Üretime uygun sütün seçimini yapar,
Üretim hattının insan sağlığı için uygun olmasını sağlar,
Sağlıklı koşullarda ve besleyici niteliği yüksek süt ürünleri üretilmesi için gerekli
koşulları sağlar,
Üretilen ürünlerin kalite kriterlerini belirler ve analizlerini yapar. Sonuçları
yorumlar.
Üretimde çalışacak elemanların nitelik ve sayılarını belirler,
Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır
olmasını sağlar,
Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarını yapar veya yaptırır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Laboratuar ekipmanları, (büret, pipet, petri kutusu, beher, erlen, mezur, etüv vb.)
Kimyasal analiz ekipmanları, (kjeldahl düzeneği, gerber santrfijü, laktodensimetre,
bütirometre, el reftoktometresi vb.)
Mikrobiyolojik analiz ekipmanları, (inkübetör, pastör fırını, otoklav, koloni sayıcı,
mikroskop, öze vb.)
Yağ speratörleri ve homojenizatör,
Ambalajlama ve dolum makineleri,
Peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu, ayran üretim donanımları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı,
Dikkatli ve tedbirli, gerekli önlemleri zamanında alabilen,
Koku ve tat alma duyuları keskin,
Hepatit B, Salmonella gibi bulaşıcı hastalıkların taşıyıcısı olmayan,
Uzun süre ayakta çalışabilen,
Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,
Düzenli ve temiz çalışabilen kimseler olması gereklidir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Süt ve süt ürünleri işlemecisi, süt fabrikaları, mandıralar, kalite kontrol
laboratuarlarında ve yemek sanayiinde çalışırlar. Çalışma ortamı rutubetli, nemli, kokulu
ve sıcaktır. Bazen büroda da çalışırlar. İş genellikle ayakta yürütülür. Diğer çalışanlar,
işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gereklidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Süt ve süt ürünleri işlemecisi, süt fabrikaları, mandıralar, kalite kontrol
laboratuarlarında ve yemek sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini
de açabilirler.
Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Yeterli sayıda çırak başvurusu olması halinde tüm mesleki eğitim merkezlerinde
“Yiyecek-İçecek Hizmetleri” alanı “Süt ve Süt Ürünleri İşlemeciliği” dalında
verilmektedir.
Ayrıca, meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi” alanı “Süt İşleme” dalında da bu mesleğin
eğitimi verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
En az ilköğretim mezunu olmak,
14 yaşını doldurmuş olmak,
Bünyesi ve sağlık durumu bu mesleği yapmaya uygun olmak,
Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzalamak
gerekmektedir.
Meslek lisesinde mesleğin eğitimini görmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve
meslek liselerine giriş şartlarını taşımak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleki eğitim merkezlerinde mesleğin eğitim süresi ilköğretim mezunları için 2 yıl, lise
ve daha üst düzey mezunları için 1 yıldır. Meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır.
Mesleki eğitim merkezlerinde mesleki eğitim teorik ve pratik olarak gerçekleştirilir.
Teorik Eğitiminde Alınan Dersler:
Türkçe, Matematik ve Meslek Matematiği, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi,
Muhasebe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, İş Güvenliği, Meslek Bilgisi, İşletme Bilgisi ve
Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi.
Pratik eğitim süresince: Süt ve süt ürünlerinin üretimi, sütün bileşimi, sütün özellikleri,
sütte yapılan hileler, süte uygulanan işlemler, sütün sınıflandırılması, süt ve süt
ürünlerinin insan sağlığı ile ilişkileri, süt ve süt ürünlerinin satışa hazırlanması, süt ve
süt ürünlerinin ambalajlanması, süt ve süt ürünlerinin işaretlenmesi, süt ve süt
ürünlerinin satışa sunulması, süt ve süt ürünlerini saklama yöntemleri, homojenizasyon,
dayanıklı süt ürünleri teknolojisi, süt ürünleri teknolojisi, süt işletmeleri, iş yeri
kuralları, süt ve süt ürünlerinin kalite kontrolü, süt ve süt ürünlerinin kalitesine
paketlemenin etkisi, reklâm ve pazarlama, beslenme bilgisi, sütün bileşimi ve
beslenmedeki önemi vb. dersler verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim
merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik
eğitimlerine de devam edebilirler. Bu eğitimde İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve
İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi, Sigorta ve Vergi Mevzuatı,
Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanında İleri Meslek Bilgisi derslerini alırlar. 1
yılsonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl
çalıştıktan sonra (Çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına
katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş
pedagolojisi kurs programını tamamlayıp yapılacak sınavda başarılı olduktan sonra
“Usta Öğreticilik” belgesi alabilirler.
Bir süt entegre tesisinde çalışan kalfa, meslekteki başarısına göre vardiya
sorumlusu ya da formen olabilir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 Sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı
eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere
bir ücret ödenmektedir.
Mesleki eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili
sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır.
Ayrıca, çalıştığı işyerinin yemek, servis gibi sosyal haklarından yararlanır. İş ve okul
giysileri ile ders araç ve gereçleri işveren tarafından karşılanır.
Eğitim tamamlandıktan sonra, özellikle deneme süresince asgari ücretle çalışmaya
başlanılır.
Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, özel
sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin tecrübesi, bilgisi,
yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre asgari ücretin yaklaşık
2 katı kadar bir ücretle çalışma hayatına atılmaktadırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,
Meslek Elemanları
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube
Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder