5 Kasım 2010 Cuma

REZERVASYON ELEMANI meslek elemanı

REZERVASYON ELEMANI
_________________________________________________
TANIM
Konaklama işletmelerinde otel, motel, lokanta v.b yerlerde ve seyahat işletmelerinde
uçak, tren, otobüs v.b. rezervasyon, bilgilendirme ve her türlü seyahat dokümanlarını
düzenleme işlemlerini yapan ve bilgi akışını sağlayan kişidir.
GÖREVLER
İş öncesi hazırlık yapar,
İlgili işletmelerle bağlantıya geçerek rezervasyonun yapılmasını sağlar
Rezervasyon talep formu düzenler.
Müşteri kayıtları tutar.
Rezervasyon teyit işlemini yapar.
Rezervasyon iptal işlemini yapar.
Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını tespit eder.
Raporlama yapar ve değerlendirir.
Diğer departmanlar ile koordineli çalışır.
Herhangi bir değişiklikte müşteriyi bilgilendirir.
Ödemenin şekline göre tahsilât işlemlerini yürütür.
Rezervasyonları resepsiyona iletir.
Bilgisayar paket programlarını kullanır,
Yabancı müşterilerle ile iletişim kurar (En az bir yabancı dili iyi derecede konuşur),
Çalıştığı bölümün yazışma, dosyalama ve arşivleme işlemlerini yapar.
KULLANILAN ALET MAKİNE VE MALZEMELER
Rezervasyon formu,
Rezervasyon defteri ve fişi,
Reklâm broşürleri,
Katalog,
Takvim,
Konaklama belgesi,
Kayıt fişleri,
Bilgisayar, faks, yazıcı,
Fotokopi makinesi,
Hesap makinesi,
Fihrist,
Saat.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Rezervasyon Elemanı olmak isteyenlerin;
Başkalarını ikna edebilen,
Zamanı iyi kullanabilen,
Fiziksel görünümü düzgün, düzgün konuşabilen,
Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,
Sakin, sabırlı, hoşgörülü, nazik, güler yüzlü ve saygılı,
Ekip çakışmasına yatkın,
Sorunlara pratik çözüm üretebilen,
Detaylara özen gösteren ve güçlü bir belleğe sahip,
Dikkatli ve düzenli
Bir grubun sorumluluğunu üstlenebilecek güven ve cesarete sahip olan,
Kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Rezervasyon Elemanları konaklama ve seyahat işletmelerinin giriş bölümlerinde daima
göz önünde görev yaparlar. Çoğunlukla büro ortamında oturarak çalışırlar ve insanlarla
etkileşim halindedirler. Müşterilere hizmetin çok değişik alanlarda verilmesi, koordineli
çalışmayı zorunlu kılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle, müşterilerle, otel
personeliyle, seyahat acenteleriyle, turist rehberleriyle iletişim halinde çalışırlar. Hafta
sonu, yaz tatillerinde ve mevsimlik çalışabilirler. Çalışma saatleri genellikle vardiya
usulüdür, kişi haftanın 1 günü izinlidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte iyi eğitim görmüş nitelikli elemanlara gereksinim gün geçtikçe artmaktadır.
Bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli eleman sayısı ile yetişen eleman sayısı arasında büyük
açık bulunmaktadır. Otellerde, konaklama merkezlerinde, misafirhanelerde, tatil
köylerinde çalışma alanı oldukça geniştir. Yeni turistik otellerin yapılması da iş alanını
genişletmektedir.
Turizm bölgelerinde özellikle yaz ve kış turizmine yönelik mevsimlik olarak çalışma
olanağı bulunmakla birlikte, iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik olarak değişim
göstermektedir.
Türkiye'nin turizm potansiyeli de dikkate alınacak olursa bu açığın daha da büyüyeceği
muhakkaktır. Genellikle özel sektörde geniş iş imkânına sahiptirler. Bu meslek daha
önceleri yarı zamanlı olarak yapılabilecek bir meslek iken, günümüzde oldukça talep gören
bir meslek dalı haline gelmiştir. Kamu sektöründe ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı
kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi;
Meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu teknik liseleri ve Anadolu meslek liselerinin
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı Rezervasyon dalında verilmektedir.
Ayrıca yaygın meslekî ve teknik eğitim programları yoluyla da bu alan/dalda eğitim almak
isteyenlere örgün eğitime denk mesleki eğitim verilebilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu
olmak,
Teknik Liselere girebilmek için ise ortaöğretim kurumlarının 9. sınıfını tamamlamak ve
bazı derslerde belirlenen not ortalamasına sahip olmak,
Anadolu meslek ve Anadolu teknik liselerine girebilmek için ise ilköğretim okullarının
6–7–8. sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının” (SBS) sonucuna,
yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının (YBS) eklenmesi ile
elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip
olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin ortaöğretimdeki süresi 4 yıldır.
9. sınıfın (lise 1) dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9. sınıfın sonunda
öğrenci alanını belirler. 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12.
sınıflarda ise dallara özel dersler öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm
dallara yönelik ortak yeterlilikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta
verilmektedir.12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer
almaktadır. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı,
öğretmen ve fiziki kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal
seçimi yapılır.
Eğitim süresince;
Ortak dersler:
Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, T.C. İnkılâp Tarihi ve
Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe,
Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlk Yardım, Tanıtım ve
Yönlendirme.
Ortak alan dersleri;
Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim, Konuk İlişkileri, Kat
Hizmetleri, Ön Büro Hizmetleri, Seyahat Acenteciliği Hizmetleri, Yabancı Dil.
Dal dersleri:
İşletmelerde Beceri Eğitimi, Mesleki Yabancı Dil, 2.Yabancı Dil, Bilgisayarda
Rezervasyon, Konaklamada Bilgisayar, Bilgisayarda Operasyon, Oda Hazırlığı,
Çamaşırhane İşlemleri, Periyodik Hizmetler, Seyahat Acentelerinde Rezervasyon,
Türkiye’nin Turistik Merkezleri, Turist Rehberliği, Tur Operasyonu, Konuk Giriş ve Çıkış
İşlemleri, Ön Büroda Rezervasyon, Ön Büroda Vardiya İşlemleri, Ön Büroda İstatistikî
Raporlar, Anadolu Kültürü, Gün içi Hizmetler, Konaklama İşletmelerinde Reklâmasyon,
Animasyon Hizmetleri, Dosyalama ve Arşivleme.
MESLEKTE İLERLEME
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı Rezervasyon dalından mezun olanlar, Aşçılık,
Hazır Yemek ve Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Konaklama
İşletmeciliği(Uzaktan Eğitim), Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel
İşletmeciliği(Açık Öğretim), Turizm ve Otel İşletmeciliği(Uzaktan Eğitim), Turizm ve
Seyahat İşletmeciliği, Host ve Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği, Otobüs
Şoförlüğü (Kaptanlık), Turizm Rehberliği ön lisans programlarına sınavsız geçiş için
başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca mezunlar, ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip başarılı olmaları ve
üniversitelerin Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm
İşletmeciliği ve Otelcilik YO.), Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik YO.),
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği(Uygulamalı Sosyal Bilimler YO.), Turist
Rehberliği(Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO.), Turist Rehberliği (Turizm ve Otelcilik
YO.), Turizm İşletmeciliği(Turizm İşletmeciliği ve Bilişim Bilimleri YO), Turizm
İşletmeciliği(Uygulamalı Bilimler YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm
İşletmeciliği ve Otel. YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO),
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı
Teknoloji ve İşletmeciliği YO), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm ve Otel
İşletmeciliği YO.), Turizm ve Otel İşletmeciliği(Turizm İşletmeciliği ve Otel. YO.),
Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Turizm ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve
Otelcilik YO.), Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO.), Turizm ve Otel
İşletmeciliği(Turizm ve Otelcilik YO.) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek
puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle
yerleştirilmektedir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören
öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere bir ücret
ödenmektedir.
Eğitim gören adayların iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe
karşılanmaktadır. İşletmelerin sağladığı diğer sosyal imkânlardan yararlanmaktadır.
Özel sektörde kazanç çalışılan yer, yabancı dil bilgisi, tecrübe vb. durumlara göre
değişiklik göstermektedir. Büyük otel ve seyahat işletmelerinde asgari ücretin 2–3 katı
ücret alabilirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder