5 Kasım 2010 Cuma

MEYVE VE SEBZE SATIŞ ELEMANI mesleği

MEYVE VE SEBZE SATIŞ ELEMANI
TANIM
Her tür meyve ve sebzenin satışını gerçekleştiren kişidir.
GÖREVLER
Satışa sunulacak meyve ve sebzeleri teslim alır, mal
Giriş kayıtlarını tutar ve etiketler,
Satılacak malları cins, kalite ve fiyatlarına göre sınıflandırır,
Malları tezgâha yerleştirir, bozuk olanları ayırır,
Müşterileri nazik ve kibarca karşılar ve malları satın alması için teşvik eder,
Müşteri tiplerine uygun satış tekniklerini uygular,
Satılan malın satış fişini düzenler ve her gün satılan malların dökümünü yapar,
günlük satış cirosunu hesaplar ve satış fişlerini mal çıkış defterine işler,
Mal stoklarını kontrol ederek ilgilileri bilgilendirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Tartı aleti,
Pazarlama kasaları,
Taşıma kapları (kesekâğıdı veya naylon poşet),
Yazar kasa, satış fişi ve fatura,
Hesap makinesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen ve girişken,
İkna yeteneği olan,
Konuşması düzgün ve anlaşılır,
Sorumluluk sahibi, mesleki bilgiyi takip edebilen,
Mesleki gelişmelere açık olan,
Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,
Dış görünüşüne önem veren, temiz ve düzenli kişiler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Satış elemanları çalışmalarında birinci derecede insanlarla ilgilidir.
İş sürekli ayakta durmayı gerektirir. Bu yüzden meslek üyeleri arasında bel
rahatsızlığı, varis gibi hastalıklar görülmektedir.
Çalışma gün ve saatlerinde işin yoğunluğuna göre değişiklik görülmektedir.
Çalışma ortamı kapalı ve açık alanlar olmaktadır. Açık alanda çalışması durumunda
soğuk ve sıcak havada çalışma söz konusu olmaktadır.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu mesleği öğrenenler meyve ve sebze satan mağazalarda ve büyük marketlerin ilgili
bölümlerinde satış elemanı olarak iş bulabilirler.
Yeterli sermayeye sahip olanlar kendi adına işyeri açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim
merkezlerinde “Satış Elemanlığı” alanı “Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı” dalında
verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
14 yaşını doldurmuş olmak,
Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak
gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meyve ve sebze satış elemanlığı mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl,
lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır. Öğrenciler teorik
eğitimlerini haftada bir gün mesleki eğitim merkezlerinde; pratik eğitimlerini ise
beş gün işyerlerinde görürler.
Eğitim süresince öğrencilere; Muhasebe, İş Güvenliği, Matematik ve Mesleki
Matematik, Türkçe, Ekonomi ve Ticaret Bilgisi, Müşteri İlişkileri ve Satış Bilgisi,
Meslek Bilgisi, Muhasebe, Bilgi İşlem, İş Bilgisi, Toplam Kalite Yönetimi, Müşteri
İlişkileri ve Satış Belgesi dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim
merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik
eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi 176 saat olup, bu eğitimde İnsan
Sağlığı ve İş Güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, Çalışma Hukuku, İşletme Bilgisi,
Sigorta ve Vergi Mevzuatı, Muhasebe ve Ekonomi derslerinin yanı sıra İleri Meslek
Bilgisi derslerini alırlar. 1 yılsonunda ustalık sınavlarına katılabilirler.
Ustalık için öngörülen teorik eğitime devam etmeyenler ise bir işyerinde 5 yıl
çalıştıktan sonra (çalıştıklarını SGK primleri ile belgelemek şartıyla) ustalık sınavına
katılabilirler. Ustalık belgesi alanlar mesleki eğitim merkezlerinde 40 saatlik iş
pedagojisi kurs programını tamamlayıp sınavda başarılı olduktan sonra "Usta
Öğreticilik" belgesi alabilirler.
Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri
açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine
sahip çalışanın olması zorunludur.
İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim
lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre işletmelerde uygulamalı eğitim gören
öğrencilere işletmelerce asgari ücretin % 30’ undan az olmamak kaydıyla bir ücret
ödenmektedir.
Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri devletçe
karşılanır.
Bütün öğrenci haklarından yararlanırlar. Eğitim görülen işletmenin sağladığı sosyal
olanaklardan faydalanırlar.
İşe ilk başlangıçta asgari ücret tutarında ücret verilmekte olup daha sonra ücret
artışı olmaktadır.
Kendi işyerini açanlar yaptıkları iş oranına göre kazanç elde etmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube
Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder