6 Kasım 2010 Cumartesi

ENDÜSTRİYEL MEYVE VE SEBZE YETİŞTİRİCİSİ mesleği

ENDÜSTRİYEL MEYVE VE SEBZE YETİŞTİRİCİSİ
TANIM
Her tür -çeşit meyve ve sebze yetiştiriciliği için ortamı hazırlayan, bahçe, bağ ve
sera tesis eden, fide ve fidan üreten, ekim, dikim, bakım, hasat ve tohum üretme
işlerini yapan kişidir.
GÖREVLER
İş organizasyonu yapar,
Arazi ve araziye uygun tür ve çeşit seçimi yapar,
Toprak hazırlığı yapar,
Meyve ve sebzelerde bakım işlemlerini yapar,(Sulama, gübreleme, budama, hastalık
ve zararlılarla mücadele)
Örtü altı sistemlerini kurar,
Meyve ve sebze üretim materyalini çoğaltır,
Meyve ve sebzelerde budama yapar,
Meyve türlerini yetiştirir,
Sebze türlerini yetiştirir,
Meyve ve sebze bahçelerinde bitki koruma tedbirlerini uygular,
Hasat ve muhafaza yapar.
Sulama suyunun kalitesini belirler.
Sulama zamanını ve süresini ayarlar.
Meyve fidanlığı ve sebze fideliği kurar.
Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütür.
Bulundukları bölgeye göre arazi ve iklim koşullarını analiz eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
İklim değerleri ölçüm cihazları, Bilgisayar ve donanımları
Toprak numunesi alma aletleri, harç malzemeleri,
Köklendirme materyalleri, Bitki Gelişim Düzenleyicileri (BGD)
Tohum, fide ve fidan, Çelik, kalem ve aşı gözü, Bağ ve bodur meyveler için
destek malzemeleri ve file, Aşı macunu ve parafin, Fidan üretim alet ve
malzemeleri,
Aşı yapma araç ve gereçleri,
Budama alet ve malzemeleri,
Organik ve kimyasal gübreler,
Bitki koruma ilaçları ve malzemeleri
Yağmurlama, damlama sulama,
Toprak altı sulama sistemi,
Tohum hazırlama makinesi,
Ekim dikim makineleri,
İlaçlama ve gübreleme alet-ekipmanları,
Toprak işleme alet ve makineleri
Toprak tesviye alet ve makineleri
Arazi çevirme (çit) malzemeleri
Çapalama ve boğaz doldurma makineleri,
Sera ve örtü altı malzemeleri,
Bağlarda destek malzemeleri,
Aşılı köklü asma fidanı üretim alet ve malzemeleri
Fidan dikim aletleri
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Endüstriyel Meyve ve Sebze Yetiştiricisi olmak isteyenlerin;
Bitki yetiştirmeye ilgili ve yetenekli,
Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
Açık arazide ve her türlü iklim koşullarında çalışabilecek kadar sağlam ve
dayanıklı,
Ekip çalışması yapabilen, sorumluluk sahibi
İş disiplinine sahip, iş güvenliğine dikkat eden,
Sistemli düşünebilen, organizasyon yeteneği yüksek,
İş-işçi güvenliğine karşı duyarlı,
Çevre dostu tarım sistemlerini benimseyen,
İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
Pratik, sabırlı, saygılı, nazik, dikkatli, düzenli, araştırmacı, güler yüzlü,
Güncel gelişmeleri ve yetiştiricilikle ilgili yenilikleri takip eden,
Tarım alet ve donanımlarını kullanabilecek yeterlilikte mesleki eğitim almış kimseler
olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Endüstriyel Meyve ve Sebze Yetiştiricisi genellikle açık arazi, sera, bağ ve bahçe de
görev yapar. Çalışma ortamı sıcak, soğuk, çamurlu, tozlu ve nemli olabilir. İşler genel
olarak ayakta ve gündüzleri yapılır. Bu mesleği yürütenler işverenler, ziraat
mühendisleri, çiftçiler, zirai ilaç, gübre ve tohum bayileri, araştırma enstitüleri,
meyve ve sebze komisyoncuları ile iletişimde bulunurlar. Aşı ve budama hasat işleri
için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları
takdirde zirai ilaç kaynaklı zehirlenme, böcek sokması, güneş çarpmaları, düşmeler,
makas veya bıçak kesmesi gibi kazalarla karşılaşabilirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Endüstriyel meyve ve sebze yetiştiriciliği dalından mezun olanlar, Tarım ve Köy İşleri
Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, belediyelerde, Toprak Mahsulleri Ofisinde,
Ziraat Odalarında, Tarımsal amaçlı Kooperatif ve Üretici Birliklerinde, Üniversitelere
bağlı üretme çiftliklerinde, meyvecilik işletmelerinde, sebzecilik işletmelerinde, bağcılık
işletmelerinde, fide ve fidan üretim firmalarında, üretim seralarında, özel tarım
işletmelerinde, zirai ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı ithalat ve
ihracat firmalarında ve üniversitelerde iş bulma imkânları vardır. Ayrıca kendi
işyerlerini de açabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Tarım Meslek Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Teknik Liseler ve
Anadolu Teknik Liselerinin Tarım Teknolojileri alanı “Endüstriyel Meyve ve Sebze
Yetiştiriciliği” dalında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerine girebilmek için; ilköğretim okulu mezunu olmak,
Anadolu Meslek/ Anadolu Teknik Liselerine girebilmek için ise ilköğretim
okullarının 6-7-8. sınıflarında yapılan “Seviye Belirleme Sınavının” (SBS) sonucu
belirlenen Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) ile yerleştirilmesi
gerekmektedir.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9.sınıfın (lise1) dersleri genel liseler ve meslek
liselerinde olduğu gibi ortaktır. 9.sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. Alanda yer
alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10.
sınıfta verilmektedir. 11. ve 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren
dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun
donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de
dikkate alınarak dal seçimi yapılır.
Eğitim süresince;
Ortak Dersler: Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih,
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji,
Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Millî Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlk
Yardım,
Alan Ortak Dersleri: Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim,
Genel Bitki Yetiştiriciliği, Botanik, Arazi Hazırlığı,
Dal Dersleri: İşletmelerde Beceri Eğitimi, Fidanlık Tekniği, Seracılık, Bağcılık,
Meyvecilik, Sebzecilik, Bitki Koruma, Meyvelerde Hasat ve Muhafaza derslerini
verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin Tarım Teknolojileri alanı Endüstriyel Meyve ve Sebze
Yetiştiriciliği dalından mezun olanlar, Antep Fıstığı, Tarımı ve İşleme Teknolojisi,
Arıcılık, Bağcılık, Bahçe Tarımı, Bitki Koruma, Büyük ve Küçük Baş Hayvan
Yetiştiriciliği, Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Fındık
Eksperliği, İpek Böcekçiliği, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Mantarcılık, Ormancılık
ve Orman Ürünleri, Organik Tarım, Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi,
Pazarlama, Peyzaj ve Çevre Tasarımı, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Sebze Üretimi,
Seracılık, Subtropik İklim Bitkileri, Sulama Teknolojisi, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği,
Şarap Üretim Teknolojisi, Tarım, Tarım Makineleri, Tarımsal İşletmecilik, Tarımsal
Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi, Tarla Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik
Bitkiler, Tohumculuk, Turunçgil Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Tütün Tarımı ve
İşleme Teknolojisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, önlisans programlarına
sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde
yerleştirilebilirler.
Ayrıca mezunlar, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğrenime Geçiş Sınavına (YGS)
girip başarılı olmaları ve üniversitelerin Tütün Eksperliği Yüksekokulu lisans
programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer alanlardan
mezun olan adaylara göre öncelikle yerleştirilmektedir. ÖSYM tarafından yapılan
Yükseköğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girip başarılı olmaları halinde dört yıllık
fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre işletmede beceri eğitimi gören
öğrenciler yaşlarına uygun asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret
alırlar.
İşletmelerdeki beceri eğitimi süresince öğrenciler meslek hastalıklarına karşı
sigorta edilirler.
Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine
göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış
göstermektedir.
Özel sektörde ise asgari ücret ile işe başlamakta, daha sonra işverenler ile
yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre asgari ücretin 2-3 katı oranında
ücret alabilmektedirler.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube
Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder