6 Kasım 2010 Cumartesi

BİTKİSEL ÜRÜNLERDE MUHAFAZA VE PAZARLAMA TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
BİTKİSEL ÜRÜNLERDE MUHAFAZA VE PAZARLAMA
TEKNİKERİ
______________________________________________________
TANIM
Bitkisel ürünlerin hasadından sonra bu ürünlerin, işlenmesi, paketlenmesi, muhafaza
edilmesi ile pazarlaması işlerinde çalışan kişidir.
GÖREVLER
 Hasat sonrası muhafaza edilecek ürünlerin bozulmadan uzun süre saklanması
için uygun muhafaza ,depolama ve iklimlendirme tekniklerini kullanır.
 Hasat sonu kayıplarının en aza indirilmesini sağlar ve ürünün pazara en iyi
koşullarda sunulmasını sağlar,
 Depolarda ve ambarlardaki hastalık ve zararlıları teşhis ederek mücadele eder,
 Depolardan pazarlanacak bitkisel ürünlerin pazarlanmasında uygun ambalajlama
ve paketleme tekniklerini uygular.
 Hasat sonu standardizasyon ile taşıma ve pazarlama işlerini yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Laboratuvar malzemeleri,
 Kimyasal maddeler,
 Hasat sonu elde edilen her türlü bitkisel materyal,
 Soğutmalı (frijo) kamyonlar,
 İklimlendirme-soğutma cihazları,
 Ambalajlama malzemeleri,
 Standardizasyon (sınıflama) makineleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama Teknikeri olmak isteyenlerin;
 Matematik ve fen bilimleri (Fızık, Kimya, Biyoloji) ile ekonomi ve işletme
konularına ilgili, bu alanlarda başarılı,
 Soğuk ortamlarda çalışmaya elverişli beden yapısına sahip
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama Teknikeri hem açık havada, hem de soğuk
depolar, ambarlar, büyük marketler vb. gibi kapalı mekanlarda çalışırlar. Zaman zaman
tek başlarına çalıştıkları gibi, çalışmalarında daha çok irtibat ve iletişim içinde
oldukları kişiler müşteriler ile diğer çalışanlardır. Çalışmalar sırasında hava akımı ve
ani ısı değişimlerine maruz kalınabilinir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
Bitkisel ürünlerin tasnifi, yüklenmesi ve pazarlanması sırasında düşme, zaman zaman
kesici aletlerle çalışırken de yaralanma tehlikeleri bulunmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Bitkisel Ürünlerde Muhafaza
ve Pazarlama” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Tarımsal Ürünler
Muhafaza ve Depolama Teknolojisi” olarak değişmesi nedeniyle, “Bitkisel
Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu
nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bitkisel Ürünlerde
Muhafaza ve Pazarlama” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri
kapsamaktadır.
Mesleğin eğitimi, sadece Selçuk Üniversitesine bağlı Sarayönü Meslek Yüksek
Okulunun Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama önlisans programında
verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Fizik,
 Kimya,
 Biyoloji,
 Matematik
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin; Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel
Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım
Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, A grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa
Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel
Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Muhasebe ve
Finansman, Pazarlama, Pazarlama ve Perakende, Satış Yönetimi ve Reklamcılık,
Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı
Muhasebe, Ulaştırma Hizmetleri bölümleri mezunları ve Ticaret Liselerini Alan Ayrımı
Olmadığı Dönemde Bitirenler, “Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama” önlisans
programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları
takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da
genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık
kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile bu programına yerleştirilebileceklerdir. Bunun
için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri
ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitimi, lise eğitimi üzerine 2 yıldır. Teorik ve pratik eğitim birlikte
verilmektedir.
Eğitim süresince,
Bitki Fizyolojisi, Botanik, Kimya, Besleme Fizyolojisi, Bahçe Bitkileri yetiştirilmesi,
Matematik, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri
ve İnkilap Tarihi,Meyve Yetiştiriciliği, Sebze Yetiştiriciliği, Bağ Yetiştiriciliği,
Muhafaza Teknikleri, Depolama Sistemleri, Depolarda İklimlendirme, Bitki Büyüme
Düzenleyicileri ve uygulamaları, Analitik Kalite Kontrol, Depo hastalık ve zararlıları,
Biyokimya, Bahçe bitkilerinin depolanması, Tarla ürünlerinin depolanması, Fizyolojik
Bozulma, Depolama ile ilgili koşullar, Ürünlerde hasat sonrası kayıplar ve önleme
yolları, Hasat, Depo, Ambalajlama ve paketleme, Hasat sonrası Fizyolojisi,
Standardizyon, Taşıma ve Pazarlama, Diğer Bahçe Ürünlerinin Depolanması ve
Pazarlanması dersleri verilmektedir.
Ayrıca 1.sınıf sonunda 30 gün, 2.sınıf sonunda da 30 gün olmak üzere toplam 60
gün zorunlu staj vardır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Ön Lisans Diploması “ ve “Bitkisel Ürünlerde
Muhafaza ve Depolama Teknikeri” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bitkisel ürünlerin dış pazarlarda standartlara uygun kalitede olması, korunması,
istenilen özelliklerde paketlenip nakledilmesi giderek önem kazanmaktadır. Bu
bakımdan, söz konusu mesleğin önemi ve bu meslek elemanlarına olan ihtiyaç günden
güne artmaktadır.
Bitkisel Ürünlerde Muhafaza ve Pazarlama Teknikeri Özel şirketlerde ve kendi
kurdukları işyerlerinde çalışabilirler. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İhracatı
Geliştirme Merkezi (İGEME), Ziraat Fakülteleri, Belediyeler, Tariş, Fiskobirlik gibi
entegre tesislere sahip kooperatifler, Sağlık Bakanlığının gıda güvenliği ile ilgili
birimlerinde, soğuk hava depoları, büyük marketler, sebze-meyve ihracatı yapan
firmalarda çalışabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Yüksek
öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını
giderebilirler.
EĞİTİM SONRASI
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa
göre ücret alırlar. Kıdeme ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları
yapılmaktadır.
Özel sektörde, etkinlik ve kişinin iş deneyimlerine göre ücretler asgari ücretin 2-3
katı arasında değişmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
ÖSYM tarafından yapılan “Dikey Geçiş Sınavı”nda, başarılı olmaları halinde “Bitki
Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Pazarlama, Tarım Ekonomisi ve Tarım
İşletmeciliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Meslekte yükselme ve uzmanlaşmayı sağlamak, tecrübe veya ek bilgi kazandırmak
amacıyla da ziraat Fakülteleri, tarımsal araştırma enstitüleri ve tarım teşkilatlarında
seminerler, hizmet içi eğitimler verilmektedir.
BENZER MESLEKLER
 Ziraat Teknisyeni,
 Ziraat Mühendisi,
 Gıda Mühendisi.
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Selçuk Üniversitesi (KONYA) Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri,
 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) 2010 Kılavuzu,
 ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzu 2008,
 Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının
Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2010 Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar,
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
 Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
 Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube
Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder