6 Kasım 2010 Cumartesi

BAĞCILIK TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
BAĞCILIK TEKNİKERİ
_______________________________________________________
TANIM
Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin
üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışan kişidir.
GÖREVLER
 Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçer,
 Asmaları aşılar, toprağı gübreler,
 Asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme
gibi önlemler alır,
 Üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirler,
 Üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlar,
 Üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili
işleri yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Üzüm asması,
 Asmaları dikmek için kazıklar, kazıkları bağlamak için teller,
 Bel, çapa,
 Bağ makası,
 Haşere ilaçları,
 İlaç püskürtme makinesi.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bağcılık teknikeri olmak isteyenlerin;
 Biyolojiye, özellikle botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı,
 Açık havada çalışmaktan, bitki üretmekten hoşlanan,
 Bedence sağlıklı ve dayanıklı
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bağcılık teknikeri bazen açık havada, bazen kapalı ortamlarda çalışır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
Çalışırken ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, meslektaşları ve
tüketicilerle iletişim halindedir.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının
“Bağcılık” bölümlerinde verilmektedir.
 Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir MYO - Manisa
 Sütçü İmam Üniversitesi İslahiye MYO - Kahramanmaraş
 Mersin Üniversitesi Mut MYO.
 Mustafa Kemal Üniversitesi Kırıkhan MYO - Hatay
 Selçuk Üniversitesi Hadim MYO - Konya
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Fen dersleri.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
 Lise veya dengi okul mezunu olmak,
 Meslek liselerinin “Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine
(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri,
Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi ve Ziraat ” alanından
mezun olanlar “Bağcılık” önlisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve
Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak
kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun
olanlar/olacaklar kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş
Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Zirai Botanik, Zirai
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
Meteoroloji, Bağ Hastalıkları, Analitik Kimya, Ekonomi, Bağ Ekolojisi,
Asmanın Tanımı, Bağ Zararlıları, Asmanın Beslenmesi ve Gübrelenmesi,
Bağlarda Yabancı Otlar, Toprak Bilgisi, Bağ Tesis Tekniği ve Bakımı, Asma
Fidanı Yetiştirme Tekniği, Şarap ve Şıra Teknolojisi, Uygulamalı Bağcılık,
Bilgisayar Programlama, Bağ Klon Seleksiyonu, Üzüm Değerlendirme ve
Ekspertiz, Bağlarda Mekanizasyon derslerini alırlar.
Bağcılık programında amaç, daha çok uygulayıcı olarak, iyi kalitede üzüm
yetiştirmek için toprağın ve asmanın seçilmesi, asmaların bakımı ve
beslenmesi, üzümlerin toplanması, yaş ve kuru olarak pazarlanması, şıra ve
şarap yapımı gibi işlerin yürütülmesinde ziraat mühendisleri ile birlikte
çalışacak bağcılık teknikeri yetiştirmektir.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Bağcılık Ön Lisans Diploması ve "Bağcılık
Teknikeri" unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
 Bağcılık teknikerleri kamu ve özel sektöre ait bağlar, şarap ve meyve
suyu fabrikaları, Tarım Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma
Enstitülerinde çalışabilirler.
 Ülkemizin bir tarım ülkesi olmasına karşın, ne yazık ki ziraat alanında
yetişmiş elemanların işe yerleştirilmeleri oldukça güç olmaktadır.
Ancak, teknik ziraatın gelişmesiyle bu alanda yetişmiş, bilgili
elemanlara ihtiyaç artmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca
yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Mezuniyet sonrasındaki kazanç çalışılan işyerine ve yapılan işe göre
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
değişiklik göstermektedir. Asgari ücretin 3-4 katına kadar aylık ücret
alınabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Bağcılık ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan
Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde “Bahçe Bitkileri, Bitki
Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Tarla Bitkileri, Toprak
Bilimi ve Bitki Besleme” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
-
EK BİLGİLER
DERS TANIMLARI
Matematik: Kuvvetler kökler, kombinasyon hesapları, aritmetik dizi,
geometrik dizi, logaritma, fonksiyon ve limitler, integral, trigonometrik
fonksiyonlar verilmektedir.
Teknik Resim: Teknik elamanlarının ortak dili olarak nitelendirilen teknik
çizimin, temel bilgileri "Teknik Resim" dersinin içeriğini oluşturmaktadır.
Buna göre; teknik çizim araç ve gereçleri önemli geometrik çizimler,
izdüşüm ve yöntemleri, görünüş çizimleri, kesit yöntemleri, ölçek ve
ölçülendirme, perspektif yöntemleri konuları üzerinde genel bilgiler
verilmektedir.
Zirai Botanik: Bitki hücresi ve organların yapısı ve fonksiyonu
açıklanmaktadır. Daha sonra dokulara geçilmekte iletim dokusu, destek
dokusu, deri doku, salgı doku ve parankima dokuları ve Fonksiyonları izah
edilmektedir. Son olarak, organların (kök, gövde, yaprak, çiçek ve meyve)
morfolojik ve anatomik özellikleri incelenmektedir.
Zirai Meteoroloji: Meteorolojinin tanımı ve önemi açıklandıktan sonra
atmosfer ve yapısı meteoroloji ve tarımsal meteoroloji istasyonları,
radyasyon,tarımsal meteoroloji elemanları hakkında bilgiler verilmektedir.
Ayrıca tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyen meteorolojik olaylar ve
kültür bitkilerinin korunması, yaprak indisi, fenoloji, çeşitli tarımsal
ürünlerin tahmini, uygulamalı tarımsal meteoroloji ve meteorolojik aletler
üzerinde pratik çalışma ve gözlem yöntemleri konuları ayrıntılı olarak
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
verilmektedir.
Asmanın Tanımı I: Bu derste bağcılık hakkında genel bilgiler verildikten
sonra, bu tarım kolunda yetiştirilen asmanın kök, gövde, yaprak, çiçek ve
salkım gibi organları tanıtılmakta, ayrıca meristem, paranşim, deri destek ve
iletim dokuları ile köklenme, sürgün gelişmesi, yaprak çiçek ve meyve
fizyolojisi anlatılmaktadır.
Bağ Hastalıkları: Ülkemiz bağlarında görülen hastalıkları her yönüyle
tanıtmayı amaçlayan bu derste önce genel fitopatoloji çerçevesi içinde
öğrenciye hastalık ve hastalık etmeni kavramları öğretilmektedir. Bundan
sonra bağ hastalıkları; yaygınlık, belirtiler, etmenin biyolojisi ve savaşım
başlıkları altında teorik ve uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Derste, asma
fidanlıklarında ve üzüm depolarında görülen hastalıklara da yer
verilmektedir.
Analitik Kimya: Analitik kimya dersinde, aşağıdaki konular işlenmektedir.
Çözeltiler ve konsantrasyon, pH ve pH hesapları, Tampon çözeltileri,
Kimyasal Denge ve iyonlaşma yüzdesi, Hidroliz Gravimetrik ve volumetrik
analizler.
Ekonomi: Bu derste mikro ekonominin konuları, bağcılık işletmelerinden
örnekler verilerek, incelenmektedir. Başlıca konular; ekonomi terimleri
temel ekonomik sorunlar. Başlıca ekonomi terimleri arz ve talep kanunu,
tüketim teorisi, üretim teorisi, tam rekabet, tekel, eksik rekabet ve
oligopol piyasalarında firma dengesi, milli gelir ve milli gelirin bölünüşü,
üretim faktörleri Türkiye'nin bağcılık ekonomisi ve bağ işletmelerinde
maliyet hesabı vb.
EK BİLGİLER
Bağ Ekolojisi: Bu derste asmanın yaşamında etkili olan iklim faktörlerinden
sıcaklık, güneşlenme, yağış ve hava nemi ile toprak faktörlerinden toprağın
fiziksel ve kireç, tuzluluk gibi kimyasal özellikleri hakkında bilgiler
verilmekte, bir yerde bağ yetiştirilirken bu yönden dikkat edilmesi gereken
hususlar anlatılmaktadır.
Asmanın Tanımı: Bu derste bağcılıkta yetiştirilen amerikan asma anaçları ve
üzüm çeşitleri tanıtılmakta-dır. Bu amaçla sürgün, yaprak ve salkım
özellikleri anlatılmakta, üzüm çeşitlerinin bağcılıkta hangi amaçla kullanmaya
uygun oldukları belirtilmektedir.
Bağ Zararlıları: Bağlarda zararlı hayvansal organizmaların tanıtıldığı bu
derste zararlılar sistematik bir dizi halinde anlatılmakta, biyoloji ve zarar
TÜRKİYE İŞ KURUMU 6
şekilleri uygulamalı olarak açıklanmaktadır. Zararlılara karşı mücadele
yöntemleri ayrıntılı olarak verilmekte, ayrıca bağlarda zararlılara karşı
entegre mücadele program modelleri üzerinde durulmaktadır.
Asmanın Beslenmesi ve Gübreleme: Bu derste, bağların gübrelenmesinde
kullanılan organik ve inorganik gübrelerin özellikleri, asmanın topraktan
kaldırdığı besin maddesi miktarları, asmada makro ve mikro besin elementi
noksanlıkları, gübrelerle verilen çeşitli besin maddelerinin asmada gelişme
ve ürün miktarına etkileri, bağların gübrelenmelerinde kullanılacak
gübrelerin çeşit, zaman ve miktarlarının tayininde dikkate alınacak faktörler
incelenmektedir.
Bağlarda Yabancı Otlar: "Yabancı ot nedir?" ve yabancı otların meydana
getirdiği, direkt ve in direkt zararlılar açıklanmaktadır. Bunu izleyen
bölümde yabancı otların çoğalma ve yayılma yolları açıklanmaktadır. Bu genel
bilgilerden sonra yabancı otlarla mücadele yöntemleri açıklanmaktadır.
Ayrıca selektif yabancı ot mücadelesi ve bunu etkileyen
faktörler verilmektedir. Bunlara ek olarak bağlarda görülen yabancı otlar
tanıtılmakta ve mücadelesine ilişkin bilgiler verilmektedir.
Toprak Bilgisi: Toprağı meydana getiren kaya ve mineraller; toprağın
oluşumunda rol oynayan fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar; Kil
Mineralleri, Toprakların fiziksel özellikleri (tekstür, stürüktür, pororize ve
toprak ağırlığı, topraktan renk), toprak ve su toprak reaksiyonu, toprağın
kimyasal özelliği, toprak organizmaları, organik madde, toprağın oluşumu,
toprak ana materyali, toprak profili, toprak sınıflandırıl-ması, topraktaki
besin elementleri, toprak erozyonu ve korunumu, toprak ve su analizleri.
Bağ Tesis Tekniği ve Bakımı I: Bu derste bağ tesis edilecek yerin
seçilmesi, toprağın hazırlanması fidan dikilecek yerlerin işaretlenmesi, fidan
dikimi yeri, tesis edilen bağda toprak işlemesi, fidanların terbiyesi konuları
uygulamalı olarak öğretilmektedir.
EK BİLGİLER
Asma Fidanı Yetiştirme Tekniği: Bu derste yerli asma fidanı yetiştirilmesi,
amerikan asma anaçlarının yetiştirilmesi, asma fidan aşılama tekniği,
fidanların yetiştirilmesi ve fidan ambalaj tekniği öğretilmektedir.
Şarap ve Şıra Teknolojisi: Şarabın tarihçesi, dünya ve ülke ekonomisindeki
yeri şaraplık üzüm çeşitleri ve ülkemizdeki durumu, üzüm ve şıranın bileşimi,
beyaz ve kırmızı şarapların yapımı ve teknolojisinde kullanılan alet ve
ekipmanlar, şarapların olgunlaşması ve olgunlaşmada etkili olan faktörler,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 7
kükürtleme ve şarap teknolojisindeki önemi, berraklaştırma, şişeleme,
şarapların bileşimi, şarap hata ve hastalıkları, özel şaraplar, şarap
teknolojisinde yapılması gereken kontroller, duyusal değerlendirme,
yoğunluk,kuru madde, alkol, genel asit pH, uçar asit, kükürt dioksit tayinleri
ile üzüm suyu, şıra üretimi konularını içermektedir.
Uygulamalı Bağcılık: Bu derste, kış budaması, yaz budaması, toprak işleme,
sulama, hasat işleri ve ambalajlama konuları uygulamalı olarak işlenmektedir.
Bilgisayar Programlama: Bilgisayar nedir-İşletim sistemleri- Programlama
nedir- Programlama dilleri- Paket programlar Bilgisayar mantığı. Basic:
Önemli fonksiyon ve komutlar: çalıştırma komutları, diyalog komutları, döngü
ve mantık komutları, alt program komutları, alt program komutlu, atama
deyimleri. Matematik fonksiyon ve simgeleri.
Bağ Klon Seleksiyonu: Klon seleksiyonu dersi, klon seleksiyonunda
varyasyon kaynağı olan mutasyonlar hakkında belli ölçüde bir temel bilgi
verildikten sonra; Klon seleksiyonunun önemi, esası, yöntemleri, uygulamaları
ve varılması muhtemel hedefler hakkındaki açıklamaları kapsar.
Bağ Tesis Tekniği ve Bakımı II: Terbiye şekli verilmiş ve artık mahsule
yatmış bağda kış budaması yeşil budama, toprak işlemsi, hormon
uygulamaları ve üzümlerin hasadı anlatılmakta ve uygulamalar yapılmaktadır.
Üzüm Değerlendirme ve Ekspertiz: Bu derste anlatılan konular, üzümlerin
değerlendirme şekilleri sofralık üzümlerde standardizyon, kuru üzümde
ekspertiz çalışmaları, şaraplık üzümlerde aranan özellikler.
Bağlarda Mekanizasyon: Bağcılıkta mekanizasyon konusu 3 ana grup altında
anlatılacaktır. 1. İnsan gücü ile çalışan / çalıştırılan alet ve makineler. 2.
İnsan ve hayvan gücü ile çalıştırılan alet ve makineler. 3. Traktör ve diğer
enerji kaynaklarından istifade ederek çalıştırılan alet ve makineler.
Mekanizasyon da işçi durumu, ekoloji, toprak ve iklim koşulları, üzüm çeşidi,
bağın tesis şekli, pazar istekleri, üzümün değerlendirme
şekilleri dikkate alınarak; Yerli yapı, ithal alet ve makineler ve bunların
kullanım yapım, bakım ve onarımları hakkında teorik ve tatbiki dersler
verilecektir.
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 Üniversiteler, Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi
(Prof. Dr. Yıldız Kuzgun) 2000,
 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) 2010 Kılavuzu,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 8
 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim
Programları ve Kontenjanları Kılavuzu –2008,
 Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön lisans Programları
Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2010
Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
 Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve
Şube Müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder