5 Kasım 2010 Cuma

PASTACI mesleği

PASTACI
______________________________________________
TANIM
Değişik miktarlarda un, şeker, yağ gibi besin maddelerini kullanarak, çeşitli pişirme
teknikleriyle kuru pasta ve mayalı ürünleri, kek, yaş pasta ve börekleri hazırlayan
kişidir.
GÖREVLER
Yapılacak pastayı tasarlar, desenleri tutkallı hamurla üç boyutlu olarak hazırlar,
Un, şeker, yağ, yumurta, su gibi besin maddelerinden hazırlanan karışımı
yoğurarak hamur haline getirir,
Hamura şekil verir,
Pasta içi ve üstü krema süsleri hazırlar,
Pişirdiği hamuru krema, kakao, meyve gibi besin maddeleri ile süsler,
Şekillendirilmiş hamuru fırın veya ocakta pişirir, gerekiyorsa kızartır,
Hazırlanmış pastayı servise hazırlar,
Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini, bakımını ve basit onarımını yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Mikser, fırınlar, mermer tezgâhı, hamur karıştırıcı, çırpıcı, tencereler, tepsiler,
bıçaklar, çatal, kaşık, pasta kalıpları, spatulalar, merdane, oklava ve soğutucu
dolaplar gibi araç ve gereçler,
Şeker, un, yağ, süt, su, yumurta, çikolata, kakao, bütün meyveler ve meyve
şekerlemeleri, salep, gıda boyaları, fındık, fıstık, ceviz, karbonat ve meyve
esansları gibi besin maddeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELİKLER
Pastacı olmak isteyenlerin;
El ve parmak becerisine sahip,
Şekil ilişkilerini görebilen,
Tat ve koku duyumları gelişmiş,
Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli
Kimseler olmaları gerekir.
Estetik görüş ve yaratıcılık meslekte başarıyı artıran bir özelliktir.
Bulaşıcı hastalığı olmamalıdır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Pastacılar pastanelerin veya otellerin mutfak kısımlarında çalışırlar. Çalışma ortamı
biraz sıcak, nemli ve hoş kokuludur. Pastacılar genellikle ayakta çalışırlar ve
malzeme (hamur vb.) ile ilgilidirler. Ara sıra diğer çalışanlarla işbirliği yapar ve
iletişim kurarlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları pastanelerde ve otel mutfaklarında çalışabilirler.
Bu mesleğin çalışma durumunda mevsimlik dalgalanmalar olup, yaz sezonunda
turistik yerlerdeki işletmelerin doluluk oranlarına göre artış, kış aylarında ise
azalma görülmektedir.
Pastane ve şekercilerde satılan ürünlerdeki çeşitlenmeye paralel olarak özellikle
usta düzeyine gelmiş meslek elemanları kolaylıkla iş bulabildikleri gibi birden
fazla işyerinde de çalıştıkları gözlenmiştir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi;
Kız meslek liselerinin pastacılık bölümünde ve yeterli müracaat olması durumunda
mesleki eğitim merkezlerinin pastacılık, tatlıcılık ve şekerlemecilik bölümlerinde
verilmekte iken yeni uygulamaya göre meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu
meslek liseleri ve Anadolu teknik liseleri Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı
Pastacılık dalında ve mesleki eğitim merkezlerinin Yiyecek İçecek Hizmetleri
alanı Pastacılık Tatlıcılık ve Şekerlemecilik dalında verilmektedir.
Ayrıca yaygın meslekî ve teknik eğitim programları yoluyla da bu alan/dalda
eğitim almak isteyenlere örgün eğitime denk mesleki eğitim verilebilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,
Anadolu meslek ve Anadolu teknik liselerine girebilmek için ise ilköğretim
okullarının 6–7–8. sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının”
(SBS) sonucuna, yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen Yıl Sonu Başarı Puanının
(YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme
Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.
Ortaöğretim kurumlarında; ders yılı sonunda veya ortalama yükseltme sınavları
sonucuna göre 10 uncu sınıfa geçen ve teknik liseye geçiş şartlarını taşıyanlar
teknik lise programlarına geçiş için başvurabilir. Teknik lise programına geçmek
isteyen öğrencilerden gerekli koşulları taşıyanların başvuru formları, kurum
müdürlüğünce onaylanarak ders kesiminden ortalama yükseltme sınavlarının
bitimini izleyen beş iş günü içinde öğrencilere verilir. Teknik lise ve doğrudan
alana kayıt yapılan programlar dışındaki mesleki ve teknik ortaöğretim
kurumlarında;
a) 10 uncu sınıfa geçen öğrenciler, alan seçimi için ders kesiminden itibaren
ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen onuncu iş günü
çalışma saati bitimine kadar öğrenim görmek istediği meslek alanının bulunduğu
kurum müdürlüğüne başvururlar.
b) Başvuru süresi sonunda öğrenciler, Alana Yöneltme Tavsiye Formu ve Öğrenci
Tercihlerini Değerlendirme ve Yerleştirme Formu kullanılarak belirlenen alana
yerleştirme puanı esas olmak üzere tercih ettikleri alanlara göre sıralanırlar.
Alana yerleştirmede, ilgili alanın kontenjanı göz önünde bulundurulur. Bu
puanlara göre yapılacak sıralama ile kontenjan kadar öğrencinin asıl ve yedek
olmak üzere listeleri düzenlenir. Alana geçiş yapacak öğrencilerin kayıt-kabulleri,
ağustos ayının üçüncü haftasında başlayıp ay sonuna kadar bitirilecek şekilde
planlanır ve yıllık çalışma takviminde gösterilir.
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
14 yaşını doldurmuş olmak,
Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun
olmak,
Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık
sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin
eğitim süresi 3 yıldır. Kız meslek liselerinde öğrenim gören 3. sınıf öğrencileri 3308
Sayılı Yasa gereğince 3 gün işletmelerde, 2 gün okulda eğitimlerini
sürdürmektedirler.
Meslek liselerindeki eğitimde genel kültür derslerinin yanında; Beslenme İlkeleri
ve Besinler, Pasta Yapım Teknikleri ve Uygulaması, Kurum Beslenmesinin Temel
İlkeleri, Pasta Süsleme Teknikleri, Besin Kimyası, Besin Pazarlama, Şekercilik ve
Atölye dersleri verilmektedir.
Çıraklık eğitiminde ise; Mesleki Sağlık Bilgisi, Türkçe, Matematik, Meslek
Matematiği, İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi genel
bilgi dersleri ile Pastacılık, Tatlıcılık, Baklavacılık, Börekçilik, Şekerlemecilik,
Şekillendirme ve Süsleme, Beslenme Bilgisi, Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek
Bilgisi vb. gibi meslek dersleri bulunmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Daha önceki yıllarda Pastacılık/Besin Teknolojisi-Pastacılık bölümünden mezun
olanlar ile şu anki uygulamaya göre meslek liselerinin Yiyecek İçecek Hizmetleri
alanı Pastacılık dalından mezun olanlar istedikleri takdirde, Aşçılık, Hazır Yemek ve
Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve
Otel İşletmeciliği (Açıköğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Host ve
Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği, Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık), Turizm
Rehberliği, önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken
koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca, mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip başarılı olmaları ve
üniversitelerin Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri
Öğretmenliği, Gastronomi (Turizm İşletmeciliği ve Bilişim Bilimleri Y.O.), Konaklama
İşletmeciliği Öğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve
Otelcilik Y.O.), Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O), Seyahat
İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Seyahat İşletmeciliği (Turizm
ve Otelcilik Y.O.), Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği
ve Otelcilik Y.O.), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.), Turist
Rehberliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.), Turizm İşletmeciliği (Turizm İşl. Ve Bilişim
Bilimleri Y.O.), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Y.O.), Turizm İşletmeciliği
ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O., Turizm
ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O), Turizm ve Otel
İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O), Turizm ve Otel İşletmeciliği
(Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O.), Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O., Turizm ve
Otel İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y.O.), Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı
Bilimler Y.O.), Yiyecek-İçecek İşl. (Turizm İşl. Ve Otel. Y.O.) lisans programlarını
tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun
olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Meslekte ilerlemenin en önemli yollarından birisi açılan yarışmalarda derece almak
ve ücrette artıştır.
Ayrıca turistik otellerin düzenledikleri yarışmalarda kendi ürünlerini sergileme
olanağı bulabilirler.
Her meslekte olduğu gibi, bu meslekte de iş pedagojisi dersi alınarak öğretici usta
vasfı kazanılabilir.
BURS, KREDİ ÜCRET DURUMU
Meslek liselerinde 3308 Sayılı Meslek Eğitimi Kanununa göre işletmelerde beceri
eğitimi gören her öğrenci asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret
almaktadırlar.
Bu meslekte Mesleki Eğitim Merkezi ve işletmelerin işbirliği ile eğitimine devam
eden çırak adayları asgari ücretin %30' u oranında maaş alırlar.
Diğer yerlerdeki mesleki eğitimlerde ise öğrenci, tüm giderlerini kendisi
karşılamak zorundadır.
Mesleki eğitim tamamlandıktan sonra işletmelerde çalışmaya başlayan usta,
asgari ücretin en az 3 katı oranında maaş almaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube
müdürlükleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder