5 Kasım 2010 Cuma

ORGANİK TARIM TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
ORGANİK TARIM TEKNİKERİ
__________________________________________
TANIM
Tarımsal gıda ve gıda dışı üretiminin her aşamasında; ekolojik ve biyolojik doğal dengeyi
gözeterek, çevreyi kirletmeden, insanlara ve diğer canlılara zarar veren kimyasal girdi ve
ilaçları kullanmaksızın kontrollü ve sertifikalı olarak tarımsal üretim yapan ara meslek
elemanıdır.
GÖREVLER
 Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım işlemlerini sürdürür,
 Organik tarıma başlama, sürdürme, organik ürün sertifikası ve logosu almaya ilişkin
gerekli başvuru işlemlerini yapar,
 Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarıyla gözetim, denetim ve işbirliği
içinde bitkisel ve hayvansal üretim yapar,
 Ekim dikim, bitki koruma, sulama ve hasat işlemlerinin çevreye zararlı kimyasal ve
sentetik malzeme ile genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmadan yapılmasını sağlar,
kendi işletmesinden veya yetkilendirilmiş/sertifikalı kuruluşlarca organik olarak üretilmiş
ve geliştirilmiş tohum, fidan-fide, ilaç gübre vb. materyalleri kullanır,
 Bitkilerin hastalıklara karşı korunması ve zararlı/yabancı otlarla mücadele amacıyla;
dayanıklı tür ve çeşitlerin üretim seçimini yapar, biyoteknik mücadele yöntemleri uygular,
önerilen uygun ekim nöbetini uygular ve şartlara uygun olan toprağı işler,
 Organik ilaçlama yapar,
 Sulama işlemlerinin toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmadan
sürdürülmesini sağlar, (sulama işlemlerinde atık ve arıtma suyu kullanmamak vb.
yöntemlerle.)
 Hasatta kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik bozulmaya ve kirliliğe yol açıp
açmadığını kontrol eder,
 Ürünü organikliğini bozmayacak şekilde toplar ve ürün toplamada kullanılan
materyallerin temizliğini sağlar,
 Toplanan ürünlerin sınıflandırılması, korunması, ambalajlanarak depolanması,
pazarlanması ile ilgili yöntemleri belirler ve uygular.
KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER
 Bitkilerin beslenmesinde kullanılan malzeme, alet, araç ve gereçler (Bilgisayar ve
diğer dijital cihazlar ile kimyasal ve organik gübreler)
 Bitkilerin sulanmasında kullanılan malzeme, alet, araç ve gereçler (Su motoru, su
verme zamanını belirleyen cihazlar)
 İlaçlamada kullanılan malzeme, alet, araç ve gereçler ( İlaç ve pulverizatör)
 Diğer işlemlerin yapılmasında kullanılan malzeme, alet, araç ve gereçler (Ürün
toplama ve depolama aletleri, traktör, Hasat ve harman makineleri, Ölçme ve kontrol
aletleri, çapa, tohumlar, fidanlar ve aşılar)
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
 Organik tarım teknikeri olmak isteyenlerin;
 Kimya, biyoloji, coğrafya ve ekonomi konularına ilgili,
 Bitki yetiştirmeye ilgili,
 Açık havada çalışmaktan hoşlanan,
 Dikkatli, sorumlu ve dışa dönük,
 İnceleme ve araştırmaya meraklı, tertipli çalışabilen,
 Düzenli ve kurallara uygun çalışan,
 Risk alabilen,
 Sorunlara çözüm üretebilen,
 Doğal yaşam ve çevre duyarlılığına sahip,
 Bedence sağlam
 kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Organik tarım teknikerleri; bitki yetiştirilen tarla ve bahçelerde açık havada, organik
hayvansal üretimin yapıldığı işletmeler ile tohumların fiziksel ve biyolojik değerlerinin
saptandığı laboratuarlarda ise kapalı alanlarda çalışırlar.
Açık havada çalışırken çamurlu, tozlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. gübre
ile ilgili çalışmalar sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler.
Organik tarım teknikerleri; Tarım İl Müdürlüğü Organik Tarım Komisyonu, ziraat
mühendisleri, sertifikalı tarım işçileri, organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları,
Ekolojik Tarım Derneği (ETO) ve meslektaşlarıyla iletişim halinde çalışırlar.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
 Meslek eğitimi, aşağıda belirtilen üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının
“Organik Tarım ” bölümünde verilmektedir.
 -Adıyaman Üniversitesi Kahta MYO,
 -Abant İzzet Baysal Üniversitesi(Bolu)Mudurnu Süreyya Astarcı MYO,
 -Atatürk Üniversitesi(Erzurum)İspir Hamza Polat MYO,
 -Cumhuriyet Üniversitesi(Sivas) Zara Ahmet Çuhadaroğlu MYO,
 -Dicle Üniversitesi(Diyarbakır)Diyarbakır MYO, Bismil MYO,
 -Ege Üniversitesi(İzmir) Ödemiş MYO,
 -Erciyes Üniversitesi(Kayseri)Safiye Çıkrıkçıoğlu MYO,
 -Gaziantep Üniversitesi Nizip MYO,
 -Gaziosmanpaşa Üniversitesi(Tokat)Artova MYO,
 -Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan MYO,
 -İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı(Nevşehir)Kapadokya MYO,
 -Süleyman Demirel Üniversitesi(Isparta)Aksu Mehmet Süreyya Demiraslan MYO,
 Selçuk Üniversitesi(Konya) -Çumra ve Sarayönü MYO
 Kocaeli Üniversitesi Arslanbey MYO,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
 -Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale MYO,Delice MYO,
 Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya) Simav MYO
 -Mersin Üniversitesi Silifke MYO,
 -Uşak Üniversitesi Sivaslı MYO,
 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi(Van)Gevaş MYO,

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Kimya,
 Biyoloji,
 Matematik,
 Türkçe.

MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi),
Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin
Teknolojisi, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar “Organik Tarım” ön lisans programına
sınavsız geçiş için başvurabilirler.
Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri
(METEB)’leri ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da
liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş
Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-6“ puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme
sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde
yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ
VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince verilen dersler şunlardır:
Organik Hayvansal Üretim, Organik Bitkisel Üretim, Agrobiyoloji, Ekoloji, Organik
Tarımın Temel İlkeleri, Tarım ve Çevre, Botanik, Zooloji, Genetik, Genel ve Teknik
İletişim, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Yemler ve Yem Teknolojisi, Çayır-Mera ve Yem
Bitkileri, Ürünlerin Muhafaza-Ambalaj ve Taşınması, Mikrobiyoloji, Endüstri Bitkileri
Hastalıkları, Standardizasyon ve Zararlılar, Toprak Verimliliği ve Bitki Koruma, Araştırma
Teknikleri ve Mesleki Uygulama.
Ayrıca, yaz döneminde staj yapmaktadırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
-Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Organik Tarım” ön lisans diploması ve “Organik
Tarım Teknikeri” unvanı verilir.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları; tarımsal üretime ilişkin geniş bir mesleki yelpazede çalışma imkanına
sahiptir. Bu kapsamda organik tarım işletmelerinde, kontrol ve sertifikasyon
kuruluşlarında yardımcı eleman olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı merkez ve taşra
teşkilatlarında, tohumculuk, fidancılık, ilaç vb. araştırma merkezlerinde ve danışmanlık
bürolarında iş bulma imkanına sahiptirler.
Organik tarım ve organik ürün alanı meslek mensuplarının kendi işlerini kurup
sürdürmelerine oldukça elverişlidir. Organik tarım ürünleri ve girdi materyallerinin
üretim, ithalat ve ihracat işlemleri artarak yoğunlaşmakta, iç pazarda talebe bağlı olarak
perakende sektörü de gelişmektedir. Çevre sağlığı ve insan hakları ile tüketici hakları
çerçevesinde organik tarım rağbet gören ve gelişmeye açık bir sektör olarak
görülmektedir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince tüm harcamalar öğrenciye aittir. Koşulları uyan öğrenciler,
Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler.
Staj süresince işletmelerde öğrencilere değişen miktarda ücret verebilmektedirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen
sorumluluk derecesine göre değişmektedir.
Kamu sektöründe çalışanlar en çok asgari ücretin 3 katı tutarında ücret alabilirler.
Özel sektörde ise yapılan anlaşma ve sözleşmeye bağlı olarak değişiklik
göstermektedir.
MESLEKTE İLERLEME
“Organik Tarım” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan
Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, Bahçe Bitkileri ,Bitki Koruma,
Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması ,Tarla Bitkileri , Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
lisans programlarına ve Açıköğretim lisans proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de
dikey geçiş yapabilirler. dikey geçiş yapabilirler.
Organik tarım alanında kendi firmasını kurarak iç ve dış pazarlarda satış yapabilirler.
Ayrıca organik tarım alanında kontrol yapan ve sertifika veren yetkili kuruluş olma imkanı
vardır.
BENZER MESLEKLER
 Ziraat Mühendisi,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
 Gıda Mühendisi,
 Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Değerlendirme teknikeri,
 Bitki Koruma teknikeri,
 Antep Fıstığı Teknikeri,
 Bahçe Ziraati Teknikeri,
 Bağcılık Teknikeri,
 Fidan Yetiştirme Teknikeri,
 Sebze Üretim Teknikeri,
 Seracılık Teknikeri,
 Subtropik İklim Bitkileri Teknikeri,
 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri.
H- EK BİLGİLER
“Organik Tarım” programı; ülkemiz ve dünyada hızla gelişmekte olan organik tarım
sektörünün destekleyici teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi
birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip eleman yetiştirmek
gayesi ile açılmıştır. Ayrıca başarılı öğrenciler AB Leonardo da Vinci Programı
çerçevesinde Almanya, Fransa ve Hollanda’da yaz stajlarını yapabilmektedirler.
Organik tarım ile doğal ürünler elde etmek amaçlanır. Organik tarım yapılan işletmelerin
zincirleme şekilde yapılanmış kapalı işletmeler olması istenir. Bir başka ifadeyle,
içerisinde hayvancılığın, bitkisel üretimin ve gıda ürünlerinin elde edildiği kapalı bir sistem
olmaları tercih edilir.
Organik tarım (ekolojik tarım, biyolojik tarım) Dünya’da özellikle 1970’li yıllarda başlayan
ve 1990’lı yılların ortalarına kadar etkisini sürdüren yoğun tarımsal girdi kullanımının
yarattığı çevre ve sağlık sorunlarının giderilmesinde önemli bir alternatif üretim sekli
olarak tanımlanabilmektedir.
Diğer yandan, organik tarım sadece bir gıda ve gıda dışı üretim kaynağı olmayıp, aynı
zamanda sürdürülebilir bir kalkınmanın, eko-turizmin, tarımın sürdürülebilirliğinin,
biyolojik çeşitliliğin korunmasının, erozyon, çölleşme ve iklim değişikliğine neden olan
faktörlerin etkisinin giderilmesinin de baslıca dayanağı ve ülkemizin tarımsal üretim
yönünden dezavantajlı bölgelerinin, gözden hiç de uzak tutulmaması gereken bir tarımsal
üretim modelidir.
Zaman içerisinde yoğun girdi kullanımının olumsuz etkileri tartışılmaya başlamış ve bu
etkilerin boyutları bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmuştur. Daha sonra özellikle
gelişmiş ülkelerde toplum bilincinin insan ve çevre sağlığına yoğunlaşması, bu konuda bazı
uluslar arası kuruluşların oluşması (Uluslar arası Organik Tarım Hareketleri federasyonu-
IFOAM) organik tarıma yönelinmesi sürecini başlatmış ve hızlandırmıştır.
Ülkemizde organik tarımın gelişimi ise, Avrupa ülkelerinden gelen talepler dolayısıyla
başlamıştır. 1984-1985 yıllarında ilk olarak kuru üzüm ve kuru incir organik olarak
üretilerek Avrupa ülkelerine ihraç edilmiştir. Gerek miktar gerekse tür açısından dış
ülkelerden gelen talep ülkemizin organik üretim deseninde belirleyici rol oynamıştır.
Organik tarım sektörünün yıllık büyüme oranı 1993-1998 yılları arasında ortalama %25
aratış kaydederken, 1998’den itibaren %30 civarında yıllık büyüme yaşandığı
bilinmektedir. Türkiye’de organik üretim iç pazardan ziyade dış satıma yönelik
yapılmaktadır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 6
Dünya gıda tüketiminde tüketicinin bilinçlenmesi sonucu sağlıklı ve dengeli beslenmeye
olan yönelme oldukça artmaktadır.Ülkemizin uygun toprak varlığı ve ekolojik potansiyeli,
coğrafi konumu ülkemize tarım ürünleri dış satımında yüksek oranda ekonomik girdi
sağlayacaktır. Avrupa Birliğine üyelik sürecinde birlik ülkeleri ve gelişmiş ülkelerdeki gelir
seviyesi yüksek ve bilinçli tüketiciye yönelik organik tarım ürünlerini üretmede alt yapı
oluşturmak, bu üretimin geleceğinin planlanmasında oluşacak mesleki eğitimli yetişmiş ara
eleman temin etmek, bölümün ve mesleğin gelişimini belirleyicidir.
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 -Selçuk Üniversitesi, Çumra Meslek Yüksek Okulu ve Sarayönü Meslek Yüksek
Okulu,(www.selcuk.edu.tr)
 -T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tüdgem Genel Müdürlüğü (www.tarim.gov.tr)
 -Tarım İl Müdürlüğü Organik Tarım Komisyonu (Konya)
 -Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği-İzmir (www.eto.org.tr)
 -2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu,
 -Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans
Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 -2008 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yüksek Öğretim
Programları ve Kontenjanları Kılavuzu,
 -Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tüdgem Genel Müdürlüğü (www.tarim.gov.tr)
 Tarım İl Müdürlüğü Organik Tarım Komisyonu (Konya)
 Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği-İzmir (www.eto.org.tr)
 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü,
 Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu, (IFOAM)
 Organik Tarım ile uğraşan özel firmaların internet sayfaları,
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezi,
Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder