6 Kasım 2010 Cumartesi

GIDA TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU 1
GIDA TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ
__________________________________________________
TANIM
Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması
ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan,
yorumlayan ara meslek elemanıdır.
GÖREVLER
 Hububat ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin, çeşitli et ürünlerinin, bitkisel yağların,
meyve ve sebzelerin işlenmesinde çeşitli teknikleri kullanır,
 Planlanmış olan üretimin gerçekleştirilmesi için önlemlerin alınıp uygulanmasını
sağlar,
 Sağlığa uygunluğunu ve kalitesini kontrol için gıdalardan ve gıda katkı maddesinden
örnekler alır. Laboratuarda değişik analiz yöntemlerini kullanarak analiz yapar.
Çıkan sonuçları değerlendirir, raporlar düzenleyerek ilgililere bildirir. İstatistik
bilgiler elde eder,
 Hububat, baklagiller, kuru sebze ve meyve, kuru tütün, kakao, çay, un vb.
mamullerin ilgili ambar zararlıları ile mücadele yöntemlerini bilir ve uygular,
 Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontrolünü yapar. Gıda hijyeni ve
sanitasyonunu kontrol eder,
 Kalitesi bozuk ve sağlığa uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürümüne izin
verilmemesini sağlar,
 Üretilen gıda maddelerinin uygun olarak paketlenmesini ve paketleme işleminin
düzenliliğini kontrol eder,
 Çalıştığı birimde amiri ile sorumluluğunu taşıdığı kişiler arasında iletişimi sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Her türlü gıda maddesi,
 Gıda mevzuatı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler,
 Laboratuar malzemeleri,
 Optik analiz cihazları,
 Duyusal analiz cihazları,
 Kimyasal maddeler,
 İşletmenin olanakları ölçüsünde gerektiğinde bilgisayar,
 Ambar zararlıları ile mücadele araçları ve ilaçları.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 2
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gıda Teknolojisi Teknikeri olmak isteyenlerin;
 Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
 Kimya ve biyoloji konularına ilgili,
 Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
 Dikkatli ve sorumluluk sahibi
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda üreten fabrika ve atölyeler ile laboratuarlarda görev
yaparlar. Laboratuar ortamı temizdir, ancak üretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu
olabilir. İş genel olarak oturarak yapılır. Meslek elemanları gıda mühendisleri, kimya
mühendisleri, biyologlar ve veterinerlerle iletişimde bulunurlar.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitim yerleri meslek yüksek okullarının Gıda Teknolojisi programları bulunan
üniversitelerde verilmektedir.
 Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu,
 Ahi Evran Üni. (Kırşehir) Kaman MYO.
 Afyon Kocatepe Üniversitesi (AFYON) Afyon MYO.
 Afyon Kocatepe Üniversitesi (AFYON) Bolvadin MYO.
 Afyon Kocatepe Üniversitesi (AFYON) Sultandağı MYO.
 Adnan Menderes Üniversitesi(AYDIN) Çine MYO.
 Ankara Üniversitesi Kalecik MYO.
 Atatürk Üniversitesi (ERZURUM) Erzurum MYO.
 Atatürk Üniversitesi (ERZURUM) Oltu MYO.
 Atatürk Üniversitesi (ERZURUM) Hınıs MYO.
 Atatürk Üniversitesi (ERZURUM) Narman MYO.
 Balıkesir Üniversitesi (BALIKESİR) Bandırma MYO.
 Bilecik Üniversitesi MYO.
 Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan MYO.
 Celal Bayar Üniversitesi (MANİSA) Saruhanlı MYO.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniv. Bayramiç M.Y.O.
 Cumhuriyet Üniversitesi (SİVAS) Zara Ahmet Çuhadoroğlu MYO.
 Cumhuriyet Üniversitesi (SİVAS) Gürün MYO.
 Cumhuriyet Üniversitesi (SİVAS) Suşehri Timur Karabal MYO.
 Dumlupınar Üniversitesi (KÜTAHYA) Altıntaş MYO.
 Dicle Üniversitesi Diyarbakır MYO.
 Ege Üniversitesi (İZMİR) Ege MYO.
 Ege Üniversitesi (İZMİR) Tire Kutsan MYO.
 Erciyes Üni.(KAYSERİ) Safiye Çıkrıkçıoğlu MYO.
 Fırat Üniversitesi (ELAZIĞ) Keban MYO.
 Gaziantep Üniversitesi (GAZİANTEP) Nizip MYO.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 3
 Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar MYO.
 Harran Üniversitesi (ŞANLIURFA) Şanlıurfa MYO.
 Harran Üniversitesi (ŞANLIURFA) Siverek MYO.
 İstanbul Üniversitesi MYO.
 İstanbul Aydın Üni. Anadolu Bil MYO.
 Karamanoğlu Mehmetbey Üni.(KARAMAN) MYO.
 Kafkas Üniversitesi Kars MYO.
 Kırklareli Üni. Teknik Bilimler MYO.
 Kocaeli Üni. İhsaniye MYO.
 Selçuk Üniversitesi (KONYA) Karapınar Aydoğanlar MYO.
 Selçuk Üniversitesi (KONYA) Sarayönü MYO.
 Selçuk Üniversitesi (KONYA) Teknik Bilimler MYO
 Süleyman Demirel Üniversitesi (ISPARTA) Şarkikaraağaç MYO.
 Süleyman Demirel Üniversitesi (ISPARTA) Gelendost MYO.
 Sakarya Üni. Pamukova MYO.
 Muş Alparslan Üni. MYO.
 Namık Kemal Üni.(TEKİRDAĞ) Teknik Bilimler MYO.
 Namık Kemal Üni.(TEKİRDAĞ) Çorlu MYO.
 Namık Kemal Üni.(TEKİRDAĞ) Malkara MYO.
 Osmaniye Korkut Ata Üni. Bahçe MYO.
 Ondokuz Mayıs Üni.(SAMSUN) Terme MYO.
 Trakya Üniversitesi (EDİRNE) Arda MYO.
 Uludağ Üniversitesi (BURSA) Teknik Bilimler MYO.
 Uludağ Üniversitesi(BURSA) Gemlik Asım Kocabıyık MYO.
 Uludağ Üniversitesi(BURSA) İznik MYO
 Uludağ Üniversitesi (BURSA) Karacabey MYO.
 Uludağ Üni. (BURSA) Karacabey MYO. (İkinci Öğretim)
 Uludağ Üniversitesi(BURSA) Keles MYO.
 Uludağ Üniversitesi(BURSA) Mustafakemalpaşa MYO.
 Uludağ Üniversitesi(BURSA) Yenişehir İbrahim Orhan MYO.
 Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN) Özalp MYO.
 Zonguldak Karaelmas Üni. Çaycuma MYO.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Kimya,
 Biyoloji,
 Matematik.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
 Lise veya dengi okul mezunu olmak,
 Meslek liselerinin, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi,
Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin
Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Gıda Kontrol ve Analizleri,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 4
Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev
Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Analizi, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda
Teknolojisi, Kurum Beslenmesi , Aile ve Tüketici Hizmetleri , Boya Teknolojisi,
Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Kimya Teknolojisi
Lastik Teknolojisi, petrokimya, Plastik İşleme Plastik Teknolojisi Proses Sanayi
Boyacılığı ve Uygulama Tekniği Sınai Boya alanından mezun olanlar “Gıda Teknolojisi”
önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları,
okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları
dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler..
 Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar
kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri
ve yeterli “YGS-2“ puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Gıda Teknolojisi programlarında ön lisans düzeyinde 4 yarıyıllık dönemlerden oluşan, 2 yıl
süreli eğitim verilmektedir.
I. ve II. yarıyılda: Matematik, Fizik, Genel Mikrobiyoloji, Genel Kimya, Gıda Kimyası,
Gıda İşleme Teknikleri, Gıda Mevzuatı, İşletmelerde Hijyen ve Sanitasyon, İşletme
Ekonomisi ve Organizasyonu, Gıda Ürünlerinin Pazarlaması,
III. ve IV. yarıyılda: Yağ- Süt- Et- Meyve Sebze ve Hububat Teknolojisi, Gıda
Mikrobiyolojisi, Gıda Analizleri ve Kontrolü, Yönlendirilmiş Çalışma, İşletmelerde Davranış
gibi temel ve mesleki dersler okutulmaktadır. IV. yarıyılın sonunda gıda ile ilgili
işletmelerde 6 haftalık endüstriye dayalı öğretim (staj) uygulanmaktadır.
Ayrıca, 1. ve 2. yıllarda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi Genel
Kültür dersleri okutulmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Gıda Teknolojisi” ön lisans diploması ve “Gıda
Teknolojisi Teknikeri” ünvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda Teknolojisi Teknikerleri, gıda sanayii ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı
kontrol Laboratuarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel
sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı
işletmeler,İçme,kullanma,sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin
üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuarları ve ilaç
işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.
Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin
çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU 5
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
 Mesleki eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. İsteyen
öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim kredisinden yararlanabilir.
Kurumun yurtlarında barınma ihtiyaçlarını giderebilirler.
 Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burslardan
yararlanalabilirler.
EĞİTİM SONRASI
 Eğitim sonunda kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu
hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda
artış göstermektedir.
 Gıda sanayi ile ilgili özel sektör kuruluşlarında ara teknik eleman olarak görev yapan
Meslek elamanları ise işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre
değişik miktarlarda ücret alabilmektedirler.
MESLEKTE İLERLEME
“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey
Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği,
Bitki Koruma, Kimya ve Tarımsal Biyoteknoloji lisans programlarına dikey geçiş
yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Gıda mühendisi,
Kimyager,
Laborantlık,
Süt ürünleri teknikeri,
Fermantasyon teknikeri,
Su ve su ürünleri teknikeri,
Gıda teknolojisi öğretmeni,
Değirmencilik teknikeri.
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Meslek elemanları,
 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu,
TÜRKİYE İŞ KURUMU 6
 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve
Kontenjanları Kılavuzu – 2008,
 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans
Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.
-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder