6 Kasım 2010 Cumartesi

ET ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ mesleği

TÜRKİYE İŞ KURUMU
1
ET ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ
_______________________________________________
TANIM
Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması,
depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir.
GÖREVLER
Et ve et ürünlerinin;
 Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder,
 Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel,
kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar,
 Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur,
 Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını
belirler (sıcaklık, nisbi nem, hava hızı),
 Sucuk, salam sosis vb. üretiminde teknolojik şartları sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 Laboratuvar malzemeleri,
 Fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları,
 Kimyasal maddeler
 Bilgisayar
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Et Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin;
 Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
 Bedence sağlam,
 Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan,
 Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
kimseler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten
fabrikalarda görev yaparlar.
Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur.
Bu meslekte çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve
Biyologlarla iletişimde bulunurlar.
TÜRKİYE İŞ KURUMU
2
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının ”Et Endüstrisi” bölümünde
verilmekte iken, bu bölüm adının “Et ve Ürünleri Teknolojisi” olarak değişmesi
nedeniyle, ” Et Endüstrisi” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle DMeslek
Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler ” Et Endüstrisi” bölümü eğitiminin
verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
Mesleğin eğitimi aşağıdaki Meslek Yüksek okullarının Et Endüstrisi bölümlerinde
verilmektedir.
 Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Çine M.Y.O.
 Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu,
 Balıkesir Üniversitesi Bandırma Meslek Yüksekokulu,
 Balıkesir Üniversitesi Susurluk Meslek Yüksekokulu,
 Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu,
 Selçuk Üniversitesi(Konya), Karapınar Aydoğanlar Meslek Y.O.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
 Biyoloji,
 Kimya.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin; Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisiİşleme,
Besin Konrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol
ve Analizleri, Besin Teknolojisi -Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum
Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve
Beslenme, Gıda Analizi, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi,
Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım
Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, Zeytin
Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Et Endüstrisi” ön lisans programlarına
sınavsız geçiş yapabilirler.
Meslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya
da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan açığı
olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir..Bunun
için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri
ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA -1)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır.
Eğitim süresince; Et Endüstrisi teknikerliği programı ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık
dönemlerden oluşmaktadır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU
3
I.ve II. Yarıyılda; Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel
kültür derslerinin yanında Genel Kimya, Genel Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Laboratuar
Tekniği, Parazitoloji, Et Kimyası, İletişim Bilgisi, Et Mikrobiyolojisi, Kasaplık Hayvan
Bilgisi, Et hayvanları Bakımı ve Beslemesi dersleri,
III.ve IV.yarıyılda Kesim ve yüzüm tekniği, Kas muayene ve muhafaza, Temel Bilgi
Teknolojisi kullanımı, Temel Bilgisayar Bilimleri, Et Endüstrisi, Kesim ve Et İşleme
Makinaları, Et İşletmelerinin planlanması, Soğuk Tekniği, Et işleme Tekniği, Kesimhane
Ürünleri Tekniği, Kanatlı Hayvan kesim tekniği, Et Kalite kont.Mevzuatı, Et Parçalama
ve sınıflandırma Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon tekniği dersleri verilmektedir.
I.yılın sonunda 8 hafta, 2.yılın sonunda 7 hafta staj yapılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE - DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ‘Et Endüstrisi’ ön lisans diploması ve ‘Et Endüstrisi
Teknikeri’ ünvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Et Endüstrisi teknikerleri, et sanayii ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman
Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında
yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel
çiftlikler, et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb. iş bulabilirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve
Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler.
Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler.
Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilmektedirler.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin
iş deneyimlerine ve bölgesel arz-talep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır.
Ortalama asgari ücretin 3-4 katı arasında ücretler değişmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları
Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret
artışları yapılmaktadır.
TÜRKİYE İŞ KURUMU
4
MESLEKTE İLERLEME
“Et Endüstrisi” ön lisans programını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından açılan
Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Gıda Mühendisliği, Beslenme ve
Diyetetik, Kimya, Zootekni lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Kamuda çalışan et endüstrisi teknikerleri,yükselme sınavlarına girerek şef yada
yönetimde görev alabilirler. Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği
gibi idari görevleri yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
 Gıda Mühendisi,
 Gıda Teknolojisi Öğretmeni,
 Gıda Teknikeri.
EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
 Selçuk Üniversitesi Konya Karaman Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyeleri,
 2008 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM,
 Türkiye İş Kurumu Türk Meslekler Sözlüğü, Ankara-2002,
 ÖSYM Üniversiteler, Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi,
Ankara-2000,
 ÖSYM Dikey Geçiş Sınav Kılavuzu 2010,
 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu 2010,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder