6 Kasım 2010 Cumartesi

BARMEN - BARMAİD mesleği

BARMEN - BARMAİD
_______________________________________________
TANIM
Turistik tesislerin ve eğlence yerlerinin bar adı verilen bölümlerinde müşterilere
içki servisi yapan bar hizmetlerinin satış ve servisini yapan kişidir. (Erkeklere
Barmen, kadınlara Barmaid denir.)
GÖREVLER
İçki, bardak vb. malzemeleri yerleştirir, düzenini sağlar.
Müşterilerinin içki siparişlerini alır,
İsteğe göre içkiyi hazırlar ve servisini yapar,
Barda ki içki stoklarını ve diğer malzemeleri kontrol eder ve eksiklerin
tamamlanması için gerekeni yapar,
Satılan içkilerin parasını alır ve çalışma süresinin sonunda hesabı ilgililere teslim
eder,
Çalıştığı mekânın temizliğinden ve düzeninden sorumludur.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kokteyl karıştırma bardağı,
Kokteyl karıştırma kaşığı, çubuğu
Süzgeçler,
Mikser - karıştırıcı,
Buz çekici,
Buz kırma makinesi,
Meyve presi,
Şampanya kovaları,
Damlalık, ölçek,
Mantar çıkarıcı vb.,
Çeşitli içkilere uygun bardaklar,
Kuruyemişler, çerezler ve içecekler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Barmen-barmaid olmak isteyenlerin;
Bedence sağlıklı, dayanıklı,
Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen,
Başkaları ile iyi iletişim kurabilen,
Güler yüzlü, nazik, sabırlı, sır tutabilen
Kendisini ve çevresini temiz ve düzenli tutmaya özen gösteren,kimseler olmaları
gerekir.
Sağlıklı iletişim kurabilen ve esprili olmak,yabancı dil bilmek başarıyı artırıcı
özelliklerdir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Barmen/Barmaid kapalı ortamlarda ve ayakta görev yapar. Gece geç saatlere kadar
çalışması gerekir, görevi sırasında müşterilerle oldukça yoğun etkileşim halindedir.
Barmenlik yeni insanlar tanıma olanağı sağlayan bir meslektir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Barmenler çeşitli otellerde, eğlence yerlerinde, restoranlarda ve cafe-barlarda
görev yaparlar. Bu meslekte kadınların barmaid olarak çalışmaları oldukça yeni bir
durumdur. Barmenlik eğitimi gören bir kimsenin iş bulma şansı yüksektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Ülkemizde Barmen/Barmaid olabilmek kişinin tamamen özel ilgisi doğrultusunda
gelişmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın mesleki ve teknik ortaöğretim
kurumlarında yiyecek içecek hizmetleri alanı bar dalında eğitimi verilmektedir.
Üniversitelerin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokullarında, Meslek
Yüksekokullarının Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümlerinde Bar hizmetleri
konusunda dersler verilmektedir. Ayrıca; Turizm Bakanlığına bağlı Turizm
Merkezlerinde açılan kurslarda, Türkiye Barmenler Derneğince düzenlenen
kurslarda, özel kuruluşlarda, çeşitli kurum ve kuruluşların çeşitli dönemlerde açmış
olduğu kurslarla da (Türkiye İş Kurumu vb.) bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İlköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
Turizm meslek kurslarına girmek için zaman zaman açılan sınavlarda başarılı
olmak gerekir. İşgücü yetiştirme kurslarına katılabilmek için 15 yaşını bitirmiş
olmak pratik kız sanat okulu ve olgunlaşma enstitülerine girebilmek için ise
ilköğretim okulu mezunu yeterlidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek eğitimin süresi örgün eğitimde 4 yıl, yaygın
eğitimde ise kursun öğretim programına göre kursu açan kurumlarca belirlenir.
Meslek Yüksekokullarında 2 yıldır.
Meslek liselerinde mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9. sınıfın (lise 1) dersleri genel
liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9. sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. 9
ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara
özel derslerin öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik
ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir.
12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10.
sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî
kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır.
Ortak dersler
Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, Tarih, TC İnkilap tarihi
ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe,
Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım, Tanıtım ve
Yönlendirme.
Alan ortak dersleri
Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Geometri, Analitik Geometri, Fizik, Kimya,
Biyoloji, Mesleki Gelişim, Servis Hazırlıkları, Temel Yiyecek Üretimi, Yabancı Dil.
Dal dersleri
İşletmelerde beceri eğitimi, Mutfak uygulamaları, Türk Mutfağı Yemekleri, Açık
Büfe, Pasta Yapım Teknikleri, Tatlı Yapım Teknikleri, Pasta Süsleme Teknikleri,
Yiyecek Servisi, Konuk Masasında Servis, Yemek Gruplarının Servisi, Konuk
İlişkileri, Kokteyller ve Servisi, Alkolsüz İçeceklerin Servisi, Alkollü İçeceklerin
Servisi, Ulaşım Sektörü, Fuar/Kongre Hostesliği, Otobüs/Tren Hostesliği, Uçuş
Teorisi, Havayolu Hostesliği, Yolcularla İletişim. Uçakta Temel İlkyardım, Mesleki
Yabancı Dil, 2. Yabancı Dil.
Turizm eğitim merkezlerinde süre ise 7 ay, özel turizm kurslarında ve işgücü
yetiştirme kurslarında ise 3–6 aydır. Pratik kız sanat okullarında ve kız teknik
öğretim olgunlaştırma enstitülerinde kurs süreleri talebe göre değişmektedir.
Kurs süresince; görgü kuralları ve genel kültür, barın servise hazırlanması,
temizlik ve bakım, bar personelinde olması gereken özellikler, içeceklerin
gruplandırılması ve servisleri, ürün bilgisi, satış teknikleri, stok kontrol hakkında
bilgi ve beceriler kazandırılır. Ayrıca mesleki İngilizce öğretilir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek lisesi,Anadolu Meslek Lisesi,Teknik lise, Anadolu Teknik Liselerinin
Yiyecek-içecek hizmetleri alanının bar dalından mezun olanlar alanlarıyla ilgili
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği
, Gastronomi (Turizm İşe.ve Bilişim Bil. YO.), Konaklama İşletmeciliği
Öğretmenliği, Konaklama İşl. (Turizm İşl.ve Otelcilik YO.), Konaklama İşl.
(Turizm ve Otelcilik YO.), Seyahat İşl. (Turizm İşl. ve Otelcilik YO.), Seyahat
İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik YO.) Seyahat İşl. ve Turizm Rehberliği
(Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO.), Turist Rehberliği (Turizm İşl.ve Otelcilik
YO.) , Turist Rehberliği (Turizm ve Otelcilik YO.) ,Turizm İşl. (Turizm İşl.ve
Bilişim Bil.Y.O.), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler YO.), Turizm İşl. ve
Otel. (Turizm İşl.ve Otel.YO.), Turizm İşl. ve Otel. (Uygulamalı Bilimler YO.)
,Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği
(Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik YO.) Turizm ve Otel İşl. (Turizm İşl.ve
Otel. YO.), Turizm ve Otel İşl. (Turizm ve Otel İşl. YO.) Turizm ve Otel
İşletmeciliği YO., Turizm ve Otel İşl. (Turizm ve Otelcilik YO.), Turizm ve
Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO.),Yiyecek-İçecek İşl. (Turizm İşl ve Otel. YO.)
Lisans programlarına başvurduklarında, ek puan almaları nedeniyle diğer
bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Ayrıca, Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi,Teknik Lise, Anadolu Teknik
Liselerinin Yiyecek-içecek hizmetleri alanının Bar dalından mezun olanlar,
istedikleri takdirde, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak
Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği ,Turizm ve Otel İşletmeciliği
(Açıköğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız
geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde
yerleştirilebilirler.Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans
programlarına geçebilirler.
Barmenlik mesleğinde yükselme ve ilerleme tecrübe ile gerçekleşmektedir. Genç
yaşta mesleğe başlayan bir kişi, komilikten, bar garsonluğuna geçmekte, daha
sonra asistan barmen ve barmen olmakta en sonunda ise çok başarılı bir barmen
şef barmenliğe kadar yükselmektedir.
BURS,KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Anadolu meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile Anadolu otelcilik ve turizm meslek
liselerindeki eğitim süresince 3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek eğitimi kanununa
göre beceri eğitimi gören her öğrenciye asgari ücretin % 60'nı aşmamak
üzere, işveren tarafından bir ücret ödenmektedir. Parasız yatılı sınavını
kazananların eğitim masrafları devletçe karşılanır.
Turizm eğitim merkezlerinde eğitim parasızdır ve öğrencilere ücretsiz öğle
yemeği verilmektedir. Bazı eğitim merkezleri yatılıdır. Bu durumda öğrenciye
ücretsiz olarak hem yatak hem üç öğün yemek sağlanmaktadır.
Özel turizm kursları ücretli olup, her hangi bir şekilde para yardımı
yapılmamaktadır.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün açtığı İşgücü Yetiştirme Kursları
parasızdır ve kursiyerlere cep harçlığı verilmektedir.
Kazanç çalışılan işyerinin bulunduğu yere, büyüklüğüne ve kişinin işteki başarısına
göre değişmekte olup, başlangıç ücret asgari ücretin biraz üstündedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu il ve şube
Müdürlükleri.
Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Kurulu Başkanlığı içerisinde yer alan
MEGEP İş Piyasası Grubu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder